IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
08:00 | 5 май 2024
Обновен: 01:34 | 21 юни 2024

Днес е Великден - празникът на празниците

Стотици варненци посрещнаха Възкресение Христово в катедралния храм "Свето Успение Богородично"

По материала работи: Слав Велев
Днес е Великден - празникът на празниците

Днес е Великден - Възкресение Христово. Този ден Господ е сътворил - да се зарадваме и развеселим в него! Това е един от молитвените призиви в празника на празниците, както се нарича Възкресение Христово. Поради величието на този празник той е наричан още Великден. А по подобие на юдейския празник (след който Христос възкръснал) носи и името Пасха.

За християните това е най-големият празник, за който подготовката продължава седмици наред - както се готвим да посрещнем скъп на сърцето ни гост. Подготовката на тялото за празника е чрез пост, а на душата - чрез молитва и духовна нагласа към смирение и покаяние, върху които трайно се гради любовта към ближния, към хората около нас.

Основният поздрав за Възкресение Христово е Христос воскресе! (Христос възкръсна!) и отговорът е Воистину воскресе! (Наистина възкръсна!). А основната празнична песен на Великден е "Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав" ("Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си порази смъртта и на тези, които са в гробовете, дарува живот).

Богослужението за Възкресение Христово започва в полунощ. Това отговаря на сведението от евангелията, че през нощта на Възкресението Божи ангел дошъл и отстранил камъка от входа на изсечения в скалата гроб. Войниците, поставени да пазят гроба, били заслепени от сиянието на ангела и поразени паднали на земята. Призори в този трети ден от смъртта на Христос дошли някои от жените, Негови последователки, за да помажат според обичая тялото Му с миро (затова наричани и мироносици), но намерили гроба празен. Христос възкръснал с тялото Си, което било преобразено и материални прегради не можели да го задържат.

После дошли двама от апостолите, Йоан и Петър, и също установили, че гробът е празен. Тези първи свидетели на Възкресението по-късно стават най-достоверните проповедници на Христовото учение.

По традиция стотици варненци се събраха да посрещнат най-голямото събитие в човешката история в катедралния храм "Свето Успение Богородично". 40 минути преди Възкресение Христово започна пасхалната полунощница отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията, предаде Радио Варна.

В първите минути на новия ден прозвуча и заветното "Христос Воскресе"! Носещо надеждата за спасение. Извор на вдъхновение, светлина и радост. 

Възкресение Христово е денят, в който християните празнуваме Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно е предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалина отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Събитията, свързани с Христовото Възкресение, стават в дните около еврейския празник Пасха, затова от самото начало честването на Великден е свързано с еврейската Пасха. Поради връзката му с лунния календар, Пасхата е подвижен празник, съответно и Великден променя датата си. Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Днес от 11 часа в катедралния храм във Варна митрополит Йоан ще отслужи вечерня в първия ден на Пасха.

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,

В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще отговорят: „Воистину Воскресе!“. В това провъзгласяване на истината за възкресението на Спасителя се съдържа целият смисъл на нашата вяра.

Преди повече от две хиляди години Господ дошъл в света. Той дал на човеците забележително нравствено учение, което подкрепил не само със силата на Своите думи и тяхната удивителна вътрешна логика, но и с велики и чудни действия. Достатъчно е да кажем, че възкресяването на светия и праведен Христов приятел – четиридневния Лазар, което извършил Господ, отекнало в целия Йерусалим. Спасителят вдигнал от гроба човека, който четири дена преди това бил погребан. Неговото тяло имало явни признаци на тление. Това и други подобни чудеса дълбоко развълнували тези, които станали свидетели на проявлението на Божията сила.

Същевременно, ако всичко беше завършило само с Голготата, смъртта и поражението, то паметта за Иисус от Назарет щеше да се съхрани в народа само като памет характерна за героите, философите, мислителите или отделни лидери. Без Възкресението Христово не би възникнала Църквата – обществото от хора, които живеят с вярата в Господа, които чрез тази вяра реално се съединяват с Него и получават сила за своето вътрешно духовно усъвършенстване.

Възкресението на Господа свидетелства за това, че Той не само е Син Човечески, но Син Божи, Той е победител на смъртта и греха, и съединявайки се с Него, ние се съединяваме с Бога, а това значи, че получаваме Божията благодат, която ни помага да преодоляваме всякакви трудности, изпитания и скърби, да излезем победители от различни жизнени колизии, защото силата Божия лекува нашите немощи и възпълва човешките недостатъци. Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата над злото се оказва непосилна. Но ако той призове Божията помощ, то заедно с Бога, с Възкръсналия Спасител ще излезе от тази битка победител.

В този ден човекът не само чувства пасхалната радост на емоционално равнище, но я постига и чрез разума и ние разбираме колко е убедително, логично и всеобхватно християнското учение. То е вдъхновяващо и жизнеутвърждаващо.

Но най-главното –това е радостта от светлия празник на Христовата Пасха, която ние преживяваме в сърцето си. Защото вече не само с ума познаваме силата на християнското учение, не чрез разума постигаме значението на Възкресението Христово, но със сърцето чувстваме, че Възкръсналият Господ реално живее в Църквата и преподава Своята благодат. Той се докосва до нашето естество. Това съприкосновение в пасхалната нощ усещат милиони и милиони хора по целия свят. Ние всички празнуваме това вселенско тържество, прославяйки Христос Възкръсналия, и радостта, която по време на Пасхалното богослужение влиза в сърцето на човека, остава с него задълго.

Обични в Господа братя и сестри,

В пасхалната нощ се обръщаме към всички, които присъстват в Божия храм, и към тези, които по една или друга причина не са могли да го посетят. Обръщаме се и към онези, които не са влезли в църковната ограда поради липса на вяра. Ние от все сърце им пожелаваме да я намерят, защото вярата в Бога променя живота на човека, прави го прекрасен. Тези, които в пасхалната нощ пребивават на одъра на болестта или изпълняват служебния си дълг, тези, които сега не присъстват на тържественото богослужение, но с разума и сърцето си в този момент се присъединяват към всички християни, изпълващи Божиите храмове, пожелаваме им да получат дара на Божията благодат, за да може пасхалната радост да се докосне и до техните сърца.

Всеки път, когато вършим добри дела, когато помагаме на болните, слабите, немощните, когато протягаме дружеска ръка към нашите ближни, ние изпитваме вътрешно удовлетворение, а това е и отблясък на пасхалната радост. Ако нашите постъпки и действия отговарят на заповедите Господни, ако ние следваме това, към което ни призовава Бог, животът ни ще се изпълни с радост и щастие. Защото да живееш в съответствие с Божиите заповеди – това значи да бъдеш щастлив.

Още веднъж от цялото си сърце поздравяваме вас, скъпите чеда на Варненска и Великопреславска епархия с празника на светата Пасха, със светлото Христово Възкресение! Нека пасхалната радост колкото може по-дълго да се съхранява в нашите сърца и светлината на Христовото Възкресение да озарява нашия живот!

Христос Воскресе!

Коментари

Новини Варна