IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:00 | 6 май 2024
Обновен: 09:14 | 19 май 2024

Панаир и курбан за здраве в Кичево за Гергьовден

От няколко дни атракция в селото е и подвижен бар за крафт бира и други напитки

По материала работи: Слав Велев
Панаир и курбан за здраве в Кичево за Гергьовден

Снимка: Румен Сарандев/Радио Варна

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия.

От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух ще пребъде, предаде Радио Варна.

Тази година е заколил две агнета с близо по около 35 кг. живо тегло едното. В големите тенджери има около 80 порции, но при добро желание и стотина души могат да се нахранят, каза Пламен.

Майсторлъкът на хубавия курбан е в прясното агнешко месо и подправките. Основен помощник в готвенето и подправянето е 72-годишната Недялка. Много се вълнува на този ден, защото синът й се казва Георги. Кръстили го на баща й по стара традиция да се кръщават децата на дядовците си. Семейството й е от Елховския край. Преселват се във Варна и до сега Недялка живее там, но преди няколко години синът й решава да се премести на село. Купува дворче в Кичево, прави къща и от 6-7 години е местен жител.

Много са важни подправките за курбана, разказа леля Недялка. В тензухче се завиват лук, дафинов лист, черен пипер на зърна, бахар, мащерка, целина и девесил и се поставят във врящия курбан. Така се поемат миризмите без да се разпръскват подправките в чорбата, после се изваждат и остава чист бистър бульон. А курбана става много вкусен.

По традиция в Кичево на Гергьовден има и панаир. Десетина търговеца са разположили сергии в центъра на селото. Продават захарни петлета, локуми, захарен памук, сладолед и детски играчки.

От няколко дни атракция в селото е и подвижен бар за крафт бира и други напитки. По-възрастните хора, които не са чували за крафт напитките, били силно впечатлени и много ги харесали. Вече си пият кафето и капучиното на мегдана до подвижния бар на колела, който варненци знаят от някобко години, защото обикновено работи във Варна. Сега обаче собствениците са решили да отседнат в Кичево – на чист въздух, на тишина и спокойствие и сред усмихнатите местни жители.

Всички са доволни, а за празника си пожелават първо здраве, после щастие и много любов.

Коментари

didier93 ( преди 1 седмица )
Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93@ gmail.com Имейл: didierdf93@ gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна