IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:15 | 22 май 2024
Обновен: 23:31 | 15 юни 2024

Намаляват цените на абонаментните карти за междуселищните пътувания с автобуси

Финансовата комисия на община Варна одобри предложението

По материала работи: Слав Велев
Намаляват цените на абонаментните карти за междуселищните пътувания с автобуси

Одобрение за намаление на цените на абонаментните карти за междуселищните пътувания с автобуси на "Градски транспорт" в община Варна, даде финансовата комисия. Решението предстои да бъде разгледано и на предстоящата сесия на местния парламент, съобщава "Moreto.net".

След дълги дебати съветниците одобриха за пътуване от Варна до Тополи, Константиново,Казашко, Звездица, Каменар, Златни пясъци, местност „Корабостроител“ или местност „Аладжа манастир“ карта за 30 дни да струва 40 лева, 90 дни – 110 лева, 180 дни – 215 лева, 365 дни – 420 лева.

Учащите ще плащат 15 лева, а пенсионерите по 5 лева. Хората с увреждания в зависимост от степента на увреждане ще могат да закупят месечна карта на цена от 30 до 5 лева, а за придружител месечната карта ще струва 9 лева.

По време на заседанието стана ясно, че в момента на пътуващите по посочените линии им излиза по изгодно да купуват билетче отколкото карта. В същото време автоматизираната билетна система не работи пълноценно и често пътниците пътуват гратис. От администрацията се надяват, че с поевтиняването на картите ще стимулират потреблението им. Освен това било неприемливо при относително едни и същи разстояния само заради различните дестинации да има значителна разлика в цената на картите. Това е и причината за уеднаквяването на цените им.

Комисията одобри още предложението на групата на ГЕРБ ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания да пътуват безплатно в рамките на Варна.

Съветниците дадоха съгласие и за продължаване на споразумението между Община Варна и АПИ за съвместно поддържане на участъци от републиканските пътища на територията на общината, освободени от заплащане на винетни такси, съгласно решение на Министерски съвет от 2020 година. За целта са предвидени над 400 хил. лева.

Коментари

Новини Варна