IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Новини Варна
15:30 | 23 май 2024
Обновен: 01:31 | 14 юни 2024

Варненски ученици са 21-ви в света по роботика

В надпреварата участваха 50 отбора от цял свят

По материала работи: Слав Велев
Варненски ученици са 21-ви в света по роботика

Отборът на варненските ученици по роботика - Zentix, който участва във FIRST LEGO League Open European Championship в Норвегия, се класира на 21-во място в напревара с още 50 отбора от цял свят, съобщава "Радио Варна"

Освен че надминаха постиженията си от националното съревнование в Бургас от края на април, по време на състезанието отборът се потопи във вдъхновяващата атмосфера на мултикултурна приятелска надпревара, създаде нови приятелства, обогати своя опит и знания в най-различни области и най-вече – усмивките не напуснаха лицата.

За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия. Бодо - град отвъд Полярния кръг, е европейска столица на културата за 2024-та година.

Средната възраст на варненските ученици е 14 години. В тима влизат петима ученици от 6-ти до 8 клас.  А името на отбора - Zentix, е избрано с помощта на AI (изкуствен интелект).

Състезанието беше от 14-ти до 16-ти май, а участниците се състезаваха в четири категории - “проектиране на робот”, “състезание с роботи”, “представяне на изследователски проект” и “работа в екип и основни ценности”. От тях състезанието с роботи е най-зрелищната категория, в която отборите имат 2.30 минути, за да съберат възможно повече от 550-те точки на състезателното поле, по което трябва да се движи предварително построен, програмиран и настроен автономен робот без дистанционно управление.

Zentix е отбор от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова. 

Всички те имат над 12 завършени нива по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика през уикендите. Техен ментор е създателят на училището по роботика във Варна Алекс Павлов.

Коментари

didier93 ( преди 3 седмици )
Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93@ gmail.com Имейл: didierdf93@ gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна