IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:44 | 3 юли 2015
Обновен: 02:51 | 22 април 2024

Прокуратурата няма да се самосезира заради мнимата радиация във Варна

Сериозна паника обзе вчера жителите на морския град

По материала работи: Слав Велев
Прокуратурата няма да се самосезира заради мнимата радиация във Варна

Районна прокуратура във Варна няма да търси отговорност за разпространение на слухове, че Варна е застрашена от повишена радиация заради пожара в „Чернобил“. Това заяви говорителят на институцията Десислава Йотова, цитирана от moreto.net.

 

Сериозна паника обзе вчера Варна по повод ширеща се информация, че огромен радиационен облак, заради пожара в „Чернобил“, заплашва да достигне и морската столица. В крайна сметка от всички отговорни и ангажирани институции категорично отрекоха всякакви подобни слухове и успокоиха, че радиационният фон както в цялата страна, така и във Варна, е абсолютно в норми. Въпреки уверенията от всички органи мнозина подходиха с недоверие именно заради споделяща се информация в социалните мрежи и не само, че „според сигурни източници“ не се споделят пълните данни и риск все пак съществува.

 

Действително в Наказателния кодекс има текст, който е насочен срещу разпространяващите заблуждаващи сигнали за тревога. Търсенето на отговорност за подобно нещо е в компетенциите на Районна прокуратура.

 

„Нямаме основание да се самосезираме в момента, защото компетентните и контролни органи още вчера излязоха с категорични изявления, че няма такова нещо и повод за притеснение заради повишена радиация.“, каза Йотова.

 

При разпространението на заблуждаваща информация реализирането на наказателна отговорност може да се случи много трудно, защото е сложно установяването на източника на заблуждаваща информация, коментираха от Окръжна прокуратура.

Коментари

Новини Варна