IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
17:25 | 3 юли 2015
Обновен: 13:20 | 23 март 2024

Финландия даде 6,6 млн. евро за проучване за кораби без моряци

Проектът ще приключи през 2017 година

По материала работи: Слав Велев
Финландия даде 6,6 млн. евро за проучване за кораби без моряци

Rolls-Royce е водещ партньор в нов проект за 6,6 млн. евро, който ще търси начини за максимална автоматизация в корабоплаването.

 

Проектът се финансира от фонда за технологии и иновации на Финландия и цели проучване на икономическите, социалните, юридическите, регулаторните и технологичните фактори, които трябва да бъдат преодолени за създаването на автономни кораби.

 

Проектът ще приключи през 2017 година, в него участват още няколко компании, сред които DNV GL, INMARSAT, NAPA, университети и научни центрове.

 

Сред най-важните задачи пред изследователския екип ще бъде проучването на начините за осигуряване безопасната експлоатация на бъдещ автономен кораб, който няма да има екипаж.

 

Припомняме, че Ролс-Ройс отдавна работи по подобни проекти. През миналата година Европейският съюз спонсорира с 3.5 млн. евро проект Maritime Unmanned Navigation. Разработчиците подготвят прототипа за симулирани морски преходи, за да се направи оценка на цената и ползите. Тези тестове ще бъдат завършени през тази година.

 

Източник: Maritime.bg 

 

Коментари

Новини Варна