IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
11:42 | 22 октомври 2015
Обновен: 12:36 | 25 април 2024

Осъдени за иманярство обжалват условните си присъди

Димитър Димитров, Добромир Стоянов и Калин Петров са осъдени за търсене на археологически находки с металотърсачи

По материала работи: Деян Михайлов
Осъдени за иманярство обжалват условните си присъди

Димитър Димитров от Разград и неговите съграждани Добромир Стоянов и Калин Петров, осъдени от Разградския окръжен съд за търсене на археологически находки с металотърсачи, без да имат разрешително за това, обжалваха днес пред Апелативен съд Варна условните си присъди. В началото на юли тази година първата съдебна инстанция призна вината им затова, че на 12 октомври 2014 година, в землището на с.Попина, област Силистра, тримата в съучастие като съизвършители, в нарушение на закона търсили артефакти, въоръжени с технически средства, които не били регистрирани. Всеки един от тях получил условна присъда – 1 година „лишаване от свобода”, отложена с 3 годишен изпитателен срок и по 5000 лева глоба.

Припомняме, че служители на Гранично полицейско управление Силистра забелязали колата на иманярите в района на с.Гарван - местността „Лозята”, до разклона за с.Попина. Полицаите наблюдавали действията на подсъдимите, които на равни разстояния един от друг старателно „претърсвали” с металотърсачи неизораната нива. Тъй като районът бил чест обект на иманярски набези граничарите решили да извършат проверка. Иззели от иманярите 16 находки. Експертиза установила по-късно, че само една от тях ( част от кръст ) може да бъде отнесена към средновековието – X – XII век, но без да има културно-историческа стойност и да бъде национална богатство. Археолозите припомнят, че Североизточна България е била център на Първото българско царство, а специално в с.Гарван е имало крепост от този период. 
Както пред първата съдебна инстанция, така и днес в своята жалба пред Апелативния съд подсъдимите твърдят, че като членове на БАТСЗМ (Българска Асоциация за търсене на самородно злато и метеорити ) са търсили именно такива обекти, а не артефакти. Тримата настояват за пълното им оневиняване. Според държавното обвинение присъдата е справедлива.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.

Коментари

Новини Варна