ПОЛИНА ПЕТРОВА
Младежи от България и Великобритания обмениха опит и идеи в дискусия на тема „Гласът на студентите – защо трябва да бъде чут?“. В проявата се включиха представители на студентските съвети на Варненския свободен университет, Икономически университет – Варна и Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“. Специални гости на дискусията бяха британски младежи от студентския съвет на Cardiff Metropolitan University. Те споделиха детайли от работата си със студентите в своето висше училище, в което се обучават представители от над 20 страни по света. Подчертаха, че дейността им е насочена основно върху това да стимулират студентите да се включват активно в обществения живот, да търсят от рано възможности за работа и реализация. В университета се организират различни уъркшопове, в които младежите се учат как да пишат CV, как да се представят на интервю за работа, да бъдат самоуверени, но не нахални. Предлагат се и различни варианти за доброволчество чрез партньорство с благотворителни организации. Канят се бивши възпитаници на учебното заведение, които да споделят своя опит и да разкажат как са намерили успешна реализация.
Младите хора са уверени, че ако се чува техният глас това ще е добре и за университета, в който учат, а и за цялото общество. Нещата, от които студентите са недоволни, ако се вземат предвид от академичното ръководство, могат да направят университета по-конкурентноспособен. Най-значимата проява на младежите във Великобритания от последните години е стачката от 2010 г., с която студентите протестираха срещу завишените такси за образование, които ги принуждават да търсят почасова работа и по този начин да пропускат от лекциите. В България студенти протестираха през 2006-2007 г. срещу отказа да се признае тригодишната бакалавърска степен. Присъстващите на дискусията се обединиха около становището, че ако студентите се обединят и представят своите искания пред институциите, а не да ги споделят помежду си гласът им ще бъде чут. В Кардиф например по искане на студентите, в университета е въведено дори по-здравословно меню.