IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
13:22 | 18 януари 2016
Обновен: 12:43 | 16 май 2024

Проявите на Международния фолкорен фестивал се изнасят към курортите

С това становище ПК "Култура и духовно развитие" прави реверанс към туризма на Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Проявите на Международния фолкорен фестивал се изнасят към курортите

Като реверанс към туризма на Варна, от тази година проявите на Международния фолклорен фестивал, който чества и своята 25-та годишнина, ще бъдат изнесени към курортите ни - стана ясно на първата за новата година сесия на Постоянната комисия "Култура и духовно развитие". След като голяма част от средствата за фестивала идват именно от курортните комплекси, редно е с пъстротата и богатството на програмата си, фестивалът да допринесе за развитието на туризма по Северното Черноморие - бе становището на комисията. За фестивала са заделени 65 000 лв. За юбилейното 90-то издание на Международния музикален фестивал са предвидени 500 000 лв. По време на обсъждането на бюджета възникна предложение отчетността на този фестивал да бъде малко по-подробна, такава, каквато се изисква и от другите фестивали и културни събития, ползващи дофинансирането на Община Варна.

 

Относно това предложение, председателят на комисията Даниела Димова внесе уточнение, че скромните 500 000 лева, които фестивалът ползва като общинска субсидия, са абсолютно недостатъчни на фона на една подобна съседска проява в Македония. Там по нейни думи фестивалът "Охридско лето" ползва субсидия от 2 млн лева.

 

Общият бюджет за международни и местни културни прояви за 2016 година, който бе гласуван и придвижен за разглеждане от Постоянната комисия "Финанси и бджет", е на стойност 13 643 000 лева. За дейности по почивно дело и социален отдих за заделени 121 970 лв - общинска дейност. За "Спорт за всички" отиват 29332 лв. - преходен остатък от 2015 година за държавна дейност. Тези средства се получават под формата на обща субсидия за делегираните от държавата дейности.

 

6 942 616 лева са предвидени през  2016 година за Спортни бази за спорт за всички. Тук общинската дейност е увеличена с 55% спрямо първоначалния бюджет на 2015 година. Главната цел на програмата е да създаде необходимите условия за подобряването на физическата дееспособност на варненци и да разшири дейностите на детско-юношеския спорт.

 

Към тази дейност са включени и разходите и за довършване на ремонта на зала "Конгресна" в Двореца на културата в размер на 197 881 лева, както и за престижната международна регата Tall ships, която тази година отново ще се проведе във Варна.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна