IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
11:46 | 4 април 2016
Обновен: 09:25 | 3 май 2024

Oткрива се синя стая за щадящо изслушване на деца

Това е специализирано помещение, където децата да се чувстват спокойни и сигурни

По материала работи: Деян Михайлов
Oткрива се синя стая за щадящо изслушване на деца

Специализирано помещение за провеждане на разпити на деца, свидетели или жертви на насилие, ще бъде открито във Варна на 11 април, от 9.30 часа, на адрес: „Владислав Варненчик“ 108 (зад „McDrive“), ет.3. Очаква се на откриването да присъства заместник-министърът на правосъдието г-жа Виргиния Мичева- Русева.

„Синята стая" е специализирано помещение за щадящо изслушване на деца, където те да се чувстват спокойни и сигурни, без да преживяват стреса от разпитите в съдебна зала. Тя включва две помещения, които имат отделен вход. Свързва ги обща стена, част от която е с т.нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги психолози, педагози, социални работници, магистрати или други. Задържаните лица са в другото помещение. 
През 2015 г. Община Варна, с решение на Общински съвет – Варна, предостави помещение за безвъзмездно ползване, в изпълнение на проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“ по Тематичен фонд „Сигурност“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
"Синята стая" ще се ползва съвместно от Окръжния съд и районните съдилища, прокуратурата, полицията Регионалната дирекция „Социално подпомагане”.

Коментари

Новини Варна