Варна 21°
fallback
Новини Варна
13:20 | 22 юни 2016
Обновен: 03:03 | 6 май 2024

Отпаднали от образованието ще учат за парамедици

Обучението е напълно безплатно

По материала работи: Слав Велев

Отпадналите от образователната система или безработни младежи от област Варна ще бъдат обучавани за парамедици. Програмата цели да привлече младежи на възраст от 15- до 29-годишна възраст, на които да им бъде предоставена възможност за придобиване нa професионална квалификация парамедик (трета степен). Те ще усвоят умения и техники за оказване на спешна долекарска помощ и транспортиране на пострадалите. Това каза директорът на Центъра по спешна медицинска помощ – Варна, д-р Мая Рашева на пресконференция.

 

Професията все още не присъства в националния класификатор, но скоро се очаква да бъде утвърдена от образователното министерство. Обучението ще стартира през септември  т.г. и ще продължи 7 месеца, като от 30-те кандидати завършилите успешно курса ще бъдат назначени в Спешния център и неговите филиали в областта за срок от 6 месеца. Курсистите  ще получават стипендия в размер на 10 лв. за всеки присъствен ден, а за тези, които не живеят в града, са предвидени и пари за транспортни разходи. 

 

Непълнолетните участници в програмата пък освен стимул за връщане в училище ще получат и насока за професионално развитие  след завършване на средното си образование. Те ще имат право да се включат в следващо издание на програмата и да се обучават за квалификацията,  стана още ясно на пресконференцията. Обучението е тристепенно и ще се осъществява от лицензирани от ресорните министерства центрове или медицински колежи.

 

Тази програма позволява на младите хора кариерно израстване, а ако преминат и към четвъртата степен на обучението, ще могат да изпълняват функциите на лекарски асистенти  (фелдшери), които  самостоятелно диагностицират и прилагат лечение, допълни още д-р Рашева.

 

 

Елисавета Илиева

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback