IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:31 | 10 октомври 2016
Обновен: 18:49 | 30 април 2024

Младите се чудят каква професия да изберат

Над 35 000 ученици от Варна и областта са преминали през Центъра за кариерно ориентиране миналата година

По материала работи: Слав Велев
ДИЯНА ЯНЕВА ЗАПОЗНАВА МЛАДЕЖИ С Националния портал за кариерно ориентиране. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Повишава се броят на младите хора, които търсят най-подходящата професия за себе си и търсят кариерно консултиране. Тази тенденция отчете Дияна Янева, ръководител на Центъра за кариерно ориентиране във Варна. Над 35 000 са младите хора от града и областта, които са преминали през центъра през изминалата година, но по важно според нея е, че освен консултациите, които се провеждат по график в училищата, нараства броят на индивидуалните консултации и от март до септември тази година те са вече около 300. „Това показва, че младите хора са активни, те искат да вземат информирани решения за бъдещето си, за това, което е най-подходящо да учат или да работят съобразно потенциала който имат“, коментира Дияна Янева.


Вече 4 години Центърът за кариерно ориентиране във Варна работи приоритетно с ученици от 7-8 и 11-12 клас. „При по-малките ученици въпросът е къде да продължат своето образование, докато при по-големите подпомагаме избора за подходяща работа, която, биха могли да започнат или към кое висше учебно заведение да се насочат“, поясни Дияна Янева. И през новата учебна година Центърът продължава работата си.


През лятната ваканция експертите от Центъра за кариерно ориентиране работиха и с най-малките ученици от 1 до 4 клас. Под формата на различни игри в библиотеката, те им показаха какво е най-важно за различните професии, малчуганите разказаха какво работят техните родители и споделиха те какви искат да станат като пораснат. Друга интересна инициатива на Центъра, насочена към най-малките беше седмицата на морските професии. „Стремим се още от най-ранна възраст да създадем у децата културата да събират информация и да вземат най-доброто решение за бъдещето си“ – отбеляза Дияна Янева. 


Специалистите от Центъра за кариерно ориентиране по време на консултациите поставят акцент върху идентифициране на значимите личностни качества, ценности, интереси и компетентности на младите хора. Те определят силните и слабите им страни и ги запознават с това какво е необходимо за професионална реализация в определена сфера. 


В Националния портал за кариерно ориентиране учениците могат да попълнят и психологически въпросници и да получат информация за различните образователни структури. „Изборът на образование и професия е въпрос на лична отговорност, решението не трябва да се взема бързо, а трябва да е информирано и добре обмислено. Целта ни е да подпомогнем всеки ученик да направи осъзнат избор как да продължи образованието си и към каква професия да се насочи“ – казва от Центъра за кариерно ориентиране. 


Полина Петрова
 

Още по темата:

Младежите избират професия според очакваното заплащане

Деца научиха повече за мечтаните професии

Във Варна обучават деца за водолази и моряци


 

Коментари

Новини Варна