IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
11:00 | 28 март 2024
Обновен: 10:37 | 27 април 2024

Във Варненско: Най-много са досъдебните производства за престъпления против собствеността

Тревожна остава и тенденцията за увеличаване на случаите на домашно насилие

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варненско: Най-много са досъдебните производства за престъпления против собствеността

Годишното отчетно събрание на Окръжна прокуратура – Варна, се проведе днес в присъствието на Елена Каракашева – заместник на Главния прокурор на Р. България.

Събитието бе уважено и от и.ф. административен ръководител на Апелативна прокуратура – Варна, Станислав Андонов, заместник-районният прокурор Милена Кирова, заместник-председателят на Окръжен съд - Варна – съдия Иваничка Славкова, директорът на ОД на МВР старши комисар Андрей Ангелов, началникът на отдел „Североизточен“ на ГДБОП комисар Диян Горанов, прокурори и следователи от Варна.

Пред гостите окръжният прокурор Красимир Конов представи резултатите от дейността на структурата за изминалата 2023 година. Той започна своето изложение с анализ на статистическите данни, според които в съдебния окръг са били на производство 17 664 преписки. В сравнение с 2022 година се отчита ръст в наблюдаваните преписки, тогава те са били 17 083.

Очертава се тенденция за относителна устойчивост на общия брой на преписките по следствения надзор с повишаването на новообразуваните преписки през настоящата година.

Високи остават и стойности на решените преписки в края на отчетния период - 96,9 % при подобни стойности през предходната година. Броят на решените до 1 месец преписки за района на Окръжна прокуратура - Варна е 17 054, при общо решени 17 110 за годината. В  предходния отчетен период процентната зависимост е същата.

През 2023 г. общо наблюдаваните досъдебни производства са били 22 736, като по този показател се наблюдава леко покачване в сравнение с 2022 г., когато те са били 21 583. При новообразуваните досъдебни производства през миналата година се отбелязва спад с 2,31% спрямо предходната. Същата е и тенденцията при новообразуваните бързи производства – за 2023 г. те са 833.

През отчетния период за пореден път се затвърждава констатацията, че основният дял в делата на производство в съдебния окръг представляват тези разследвани по общия ред от разследващ полицай, което се обяснява с действащата законодателна уредба.

Броят на дела, разследвани от следовател за 2023 г. е  605, като се забелязва увеличение с 55 дела спрямо 2022 година. Запазва се високият дял на делата, приключени в законов срок. Едва 1% е относителният дял от решените извън този срок дела от общо приключените за периода.

Както и през 2022 г., така и през 2023 г. най- голям остава делът на образуваните досъдебни производства за престъпления против собствеността, на второ място са делата за общоопасните престъпления, а на трето - престъпленията против личността.

Като абсолютни стойности през изминалата отчетна година се забелязва намаление при новообразуваните дела за общоопасни престъпления, намаление на престъпленията против собствеността, но увеличение на престъпленията против личността спрямо предходния отчетен период.

Специално внимание окръжният прокурор на Варна обърна на досъдебните производства за престъпления, свързани с домашно насилие. Въпреки усилията, положени от правоохранителните органи, изразяващи се в превенция и борба с това явление, тревожната тенденция на увеличаване на случаите е осезаема.

Причината е в това, че след засилване на фокуса върху деянията, извършени в условията на домашно насилие, пострадалите лица се доверяват повече на институциите и подават сигнали за извършените престъпления.

303 са наблюдаваните през 2023 г. преписки, като за сравнение през 2022 г. те са били 194.

Внесените в съда дела през 2023 г. представляват 22,4% от приключените досъдебни производства или 1801, като процентът за предходната година е 23,2% или 1821 дела. През отчетния период прокурорите от района на Окръжна прокуратура – Варна са внесли в съда 1225 обвинителни акта, 454 споразумения и 145 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

Сравнението с предходните периоди показва увеличение на броя на внесените обвинителни актове и лек спад на предложените за одобрение на споразумения. През 2023 г. общият брой внесени в съда прокурорски актове от прокурорите от Окръжна прокуратура - Варна е 167 броя. През 2022 г. техният брой е бил 139, като се отчита увеличение с 20,14%.

През изминалата година общият брой на съдебните актове, получени за изпълнение в Окръжна прокуратура – Варна, е 1044. Най – голям е броят на получените за изпълнение съдебни актове, с които е наложено наказание „лишаване от свобода“, а именно – 491 бр., което показва ръст спрямо 2022 г. с 22 съдебни акта. Броят на съдебни актове с наложено наказание „пробация“ е 175, наложено наказание „лишаване от права“ има в общо 419 случая, а наказание „обществено порицание“ е наложено по 20 дела.

Прокурор Конов отчете дейността на Окръжната прокуратура във Варна в някои по-специфични направления като борбата с организираната престъпност, корупцията, пране на пари и данъчни престъпления, както и престъпления, свързани с наркотични вещества.

През 2023 г. са наблюдавани общо 44 досъдебни производства с предмет дейност на организирана престъпна група, 7 от тях са новобразувани. По 19 от делата има внесени в съда прокурорски актове срещу 25 лица. За изминалата година има 27 осъдени и санкционирани с влязло в сила съдебно решение лица, като сред тях няма оправдани. Трудности при разследването на новообразуваните  дела за ОПГ не са констатирани.

Делата за корупционни престъпления, наблюдавани от Окръжна прокуратура - Варна, през 2023 г. са 168, за сравнение през 2022 г. са били 138. От общия брой делата през настоящия отчетен период за подкуп са 14, докато през предходния са били 10.

Налице е увеличение с 40% спрямо 2022 г. Делата, водени за престъпления по служба, са 17, като бройката е относително константна, наблюдавайки отминалите години. Като цяло през отчетната 2023 г. за района на Окръжна прокуратура – Варна  е налице значително повишаване при общия брой наблюдавани, новообразувани, решени, внесени в съд и осъдени лица и намаление на оправдателните присъди по това направление.

През 2023 г. прокурорите от Окръжната прокуратура са наблюдавали 28 досъдебни производства, водени за престъпления по чл. 253 от НК за изпиране на пари.

През 2022 бройката е била 35. При сравнение на актуалните данни с тези от предходните две години е видно, че е налице спад по показателите. Причините за намалението на бройките при този вид дела могат да се търсят в по-малкото сезирания в тази връзка от страна на органите, отговорни за разкриването на този вид престъпления.

Наблюдаваните досъдебни производства за престъпления против паричната и кредитната система – изготвяне и прокарване в обръщение и използване на неистински и преправени парични и други знаци и платежни инструменти, са 443. През  2022 г. те са били 386 броя. През 2023 г. са наблюдавани общо 331 досъдебни производства за данъчни престъпления, а през 2022 г. те са били 315.

Налице е увеличение на броя на наблюдаваните дела в тези две направления за отчетната година.

През отчетния период в съдебния район са наблюдавани общо 1071 досъдебни производства, свързани с държането, разпространението, контрабандата и отглеждането на наркотични вещества. Новообразуваните за периода дела са 720. Налице е увеличение и по двата показателя в сравнение с 2022 г., когато наблюдаваните дела са били 963.

По отношение на решените досъдебни производства, внесените в съда прокурорски актове, осъдените и санкционираните лица за 2023 година също се наблюдава подобрение на показателите.

Прокурор Конов завърши своето изложение като посочи основните принципи, към които и през 2023 година са се придържали в работата си колегите му от Окръжната прокуратура, а именно приемственост, надграждане на добрите практики, екипност, добри колегиални отношения, отговорност, повишаване на квалификацията и знанията си.

Той подчерта, че именно тези принципи залягат и в основата на приоритети в дейността на структурата през настоящата 2024 г., в която магистратите от района на Окръжната прокуратура във Варна ще продължат да защитават правата и законните интереси на гражданите, ще продължат да работят за повишаване на общественото доверие в институцията и ще се стремят към оправдаване на очакванията за независим и безкомпромисен пазител на законността.

Коментари

Новини Варна