Традиционно на трапезата ни за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко - гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и, разбира се, обредната пита.
Рангелово блюдо
Необходими продукти:
1 кг брашно
4 яйца
100 г краве масло
1 ч.л. захар
3 с.л. кис. мляко
прясна мая колкото орех
2 ч.л. сол
2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Маята се натрошава и се залива с 1 ч.ч. хладка вода. Оставя се да втаса за 20 минути. Изсипват се солта и захарта и се разбърква добре. В голяма купа се пресява почти цялото брашно. Яйцата се разбиват и се добавя другата чаша вода и киселото мляко, като се отделя единият жълтък за намазване на питата. Маслото се разтапя. В купата с брашното се прави кладенче (дупка), в което се изсипват маята и яйцата – разбърква се добре. Пръстите се потапят в масло и се меси, процедурата се повтаря, докато попие цялото масло. Набрашнява се леко плота и се започва с две ръце да се меси, като се добавя и останалото брашно - тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсват се две парченца от тестото. Намаслява се тавата и с помощта на ръцете се оформя питата. От едното парче се прави малка пита, която се слага в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите се прави дълга ивица (като шнур), която се оплита. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг, "за да не опустее къщата". Питата се намазва с разбития с 1 ч.л. вода жълтък. Оставя се да втаса за 20-30 минути и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане се увива в памучна кърпа и се оставя за кратко "да обиколи нивата".
Овнешки гювеч
Необходими продукти:
750 г средно тлъсто овче
4 глави лук
3-4 пиперки
3-4 моркова
1 кг картофи
1 малък патладжан
250 г зелен боб
100 г бамя
олио
червен пипер
2–3 щипки мента
мащерка
риган
сол
Начин на приготвяне:
В пръстен гювеч нарежете месото и зеленчуците на средно големи парчета. Сложете червения пипер, солта и сухите подправки и залейте с олиото. Объркайте всичко много добре и изравнете отгоре сместа. Залейте я с вода, да стигне до половината на гювеча.
Покрийте гювеча с капак и сложете в студена фурна. Загрейте я отначало отгоре и отдолу на 250 градуса, когато започне да се пече, изключете горния реотан и печете само отдолу 2 часа. Гювечът трябва да остане само на масло.
Печени ябълки
Необходими продукти:
4 ябълки
4 с.л. акациев мед
20 г бадеми
4 орехови ядки
Начин на приготвяне:
От ябълките (4 бр.) първо се изрязват „капачета” заедно с дръжките. Вътрешността им се изчиства. В получените дупки се слагат мед (4 с.л.) и натрошени бадеми. Пекат се на фурна до готовност.
Поднасят се „съблечени”, украсени с цяла орехова ядка и залети със соса, който са пуснали при печенето, или с мед. Добра идея е чинията да се покрие с ябълков сос с натрошени орехи, върху който да се разположи печената ябълка.
Коментари