IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
10:17 | 11 февруари 2020
Обновен: 18:45 | 27 април 2024

Защо няма да има балетен конкурс във Варна?

Цялата истина около организацията на Балетната Олимпиада

По материала работи: Пламен Янков
Защо няма да има балетен конкурс във Варна?

Международният балетен конкурс е първото професионално балетно състезание в света, което послужило като модел за следващи прояви. От създаването му през 1964 г. до сега на сцената на Летния театър във Варна са танцували 3150 участници от над 38 страни. С лауреатски звания са удостоени над 350 танцьори и балетисти от 32 държави.

 

Буря от емоции предизвика новината за отлагането на тазгодишното му издание. Колко струва Балетната Олимпиада във Варна? За това в сутрешния блок на тв „Черно море“ говори Димитър Димитров – председател на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“, организатор на събитието.

 

„Средствата, които не достигат в момента са от порядъка на 350 000 лв. Това е около 50% от двугодишния бюджет на конкурса, който е биенале. Това е частта, която се осигурява от спонсорства и дарения. Другата половина е осигурена – 25% идва от община Варна и държавата, а другите – Фондацията генерира като собствен приход: билети, такса участие и от Международната лятна балетна академия. Имах среща с министъра на културата и кмета на града. Бих искал да отбележа, че с двете институции работим от години в добри партньорски отношения. За съжаление срещата беше стремеж и търсене на диалог и нова форма на финансиране. Осигуряването на 350 000 лв. от спонсорство за Международния балетен конкурс към този момент е малко вероятно. Наблюдавайки тенденцията и в бъдеще подобно сума няма да може да се събира. Затова целта ми не е била повече пари от община и държава, а корекция на финансовата рамка в краткосрочен план. Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ вече 30 г. по една или друга форма намира средства, но конкурсът трябва да продължава да се развива. Търсим нови решения за неговото бъдеще“, разкри Димитър Димитров.

 

Той добави, че бюджетът трябва да нараства и без солидна подкрепа от община и Министерство на културата няма как да запази нивото си.

 

„Трудно ще останем и в Летния театър, защото се генерират и немалко разходи. Министър Банов   декларира намерения за увеличена помощ, но тя няма да помогне за конкурса тази година. Общо за 2 г. ни трябват около 700 000 лв. - в едната провеждаме Балетната Олимпиада, в другата организираме поредното издание“, посочи Димитър Димитров.

 

Спонсорите през последните 30 г. са основно чуждестранни.

 

„През последните години останахме без прочут меценат – г-н Сергей Давидов. За съжаление съдбата ни раздели с него. Генералният ни спонсор се оттегли от България. Други спонсорства от чужбина се изчерпиха. Натрупаха се тези негативни събития. Този сценарий беше възможен още преди 2018 г. Още тогава търсихме диалог с държава и община за ново решение за Балетния конкурс във Варна“, добави Димитър Димитров.

 

Той добави, че реакцията на културната ни общественост дава надежда за Международния балетен конкурс.

 

„До последния момент търсихме спонсори. Нямаше как да подадем едновременно сигнали за недобро финансово състояние паралелно с преговорите. Надявам се на нова форма на провеждане. За тази година оповестихме непровеждане на фестивала предвид напредналото време и дори да разполагаме със средствата организационно не можем да се справим. Ще е жалко да изхарчим напразно парите. Идеята на новината за отлагането на конкурса не е била да провокира фининсиране на конкурса, а търсене на нова форма за провеждането му“, добави председателят на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“.

 

Той се надява за 2021 г. средства да се осигурят и тогава Балетната Олимпиада. Благодари на Медийна група „Черно море“ за отличното сътрудничество през годините.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Целия разговор вижте във видеото:

"Щрихи от утрото" (11.02.2020) - Защо няма да има балетен конкурс тази година?

Коментари

Новини Варна