IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
12:53 | 27 септември 2016
Обновен: 12:17 | 25 април 2024

186 състезатели мерят сили в Международен клубен турнир по пожароприложен спорт

Варна става домакин на атрактивното състезание за трети път

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Ели Маринова

От утре до 30 септември морската столица е домакин на Трети международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”, каза пред журналисти Комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна. Организатори на събитието са Дирекцията, Спортен клуб по пожароприложен спорт – Варна и Община Варна. Състезанията ще се проведат на стадион „Локомотив”. Събитието е елемент от представянето на нашия град като Европейска младежка столица догодина. Ще участват състезатели от Чехия, Словакия, Молдова, Русия и България. Правят се опити за привличането на отбори и от други европейски страни със силно присъствие и по-голям опит в този спорт. 186 състезатели от 16 отбора ще премерят сили за няколко дни във Варна. Участниците са разделени на две групи – 5 отбора жени и 11 - мъже. Нашият турнир е първият, в който се допуска участието и на дами – това се случи за първи път през миналата година – каза още комисар Тотев. Ще се включат не само служители на пожарната, но и доброволци. Най-много практики сме почерпили досега от Чехия, която има по-богат опит.

 

Това състезание допринася за поддържането на добра физическа и психическа форма на нашите служители и представлява не само спортно мероприятие, но и популяризиране на нашата професия, както и промотирането на Варна като атрактивен туристически град – каза главен комисар Стоянов. Неслучайно сме изместили турнира в края на септември. От една страна града ни вече има достатъчно свободни места за настаняване, а от друга – сме съобразили започващата ден по-късно регата Tall ships” като по този начин сме се погрижили за нашите гости и възможността те да разгледат едно толкова атрактивно събитие, което могат да си позволят малко градове по светя. От България ще участват 8 отбора. Добра новина е, че нашият мъжки отбор е републикански шампион за 2016 година и комплексен победител. Ще участват по 10 състезатели в отбор в 4 дисциплини – 2 индивидуални и 2 колективни. Утре, 28 септември от 9.30 часа започва дисциплината Изкачване по щурмова стълба.  16.30 е официалното откриване на турнира и награждаването в тази дисциплина. По същия ред ще се проведат надпреварите и в другите дисциплини в следващите дни.

 

За уважение е това, което са постигнали нашите организатори от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна  каза Кристиян Димитров – директор на Дирекция „Спорт“ в Община Варна. Страни като Турция и Чехия провеждат такива турнири на професионално ниво и ние се стремим да се учим от тях и да ставаме все по-добри – допълни Димитров.

Ели Маринова

Снимка: авторът

Четете още: Пожарникари "спасяваха" малчугани в ЦДГ „Златно зрънце“ (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна