IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
12:51 | 22 февруари 2017
Обновен: 12:05 | 17 април 2024

Партньорството на хотелиерския бизнес е разширило годишния културен афиш на Варна

Какви изводи още е направил мониторингът за събитията по фонд „Култура“ за 2016

По материала работи: Юлиян Атанасов
Партньорството на хотелиерския бизнес е разширило годишния културен афиш на Варна

63% от всички зрители на събитията, дофинансирани от фонд „Култура“ на Община Варна през 2016 година са били варненци. Това показва мониторингът и оценката на миналогодишните проекти, в който са участвали 180 души – каза зам.кметът Коста Базитов по време на заседание на постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. Идеята на мониторинговото проучване е да измери ефекта от финансираните събития на проектите по фонда по система от показатели. Освен това то цели и да подпомогне усъвършенстването на процедурите за подбор на културни проекти, както и да повиши прозрачността при избора и финансирането.

 

15% от зрителите са били гости на Варна. Изводът, който може да се направи, че има още какво да се желае по посока привличане на още хора, които искат да станат част от културния живот на морската столица, докато и гостуват. Като неприятен факт от комисията отбелязаха, че почти половината от всички, получили финансиране са пропуснали да впишат Община Варна и фонд „Култура“ като партньор. Санкцията на всички, които не са спазили това условие е, че те няма да получат последните 20% от финансирането. Един от изводите е, че масово липсва изчистена идейност и цели на проектите. 77% от тях не са акцентирали достатъчно върху обратната връзка с публиката. Почти всички културни оператори посочват като причина за този пропуск недостатъчните средства за търсене на обратна връзка след провеждане на културното събитие. Комисията обеща да поработи по това направление.

 

58% от публиката е в активна възраст – 26-60 години, 30% са младежи на възраст 13-25 години. 92% от хората дават позитивна и крайно позитивна оценка на мероприятията, финансирани от фонда.

 

Забелязва се тенденция за утвърждаване на част от събитията като трайни с вече оформена локална публика. Препоръките на мониторинга са колкото може по-скоро да се вземе решение за отваряне на първата сесия на проектите още през месец декември – така, както практикува софийският фонд „Култура“. Препоръката е направена още преди 3 години – през 2014 г. Също от тогава „виси“ във въздуха забележката, че не се финансират малки проекти и проекти за мобилност, че са нужни по-кратки срокове за разглеждане и че се забавят последните 20% от финансирането. Забележка е направена за недоброто отразяване на събитията на сайта на Общината.

 

Забелязва се леко изнасяне на мероприятията към периферията на града, както и разширяване на сезонността. Докато преди 3 години събитията са се провеждали само през месеците юли и август, благодарение на добрата екипна работа с хотелиерския бизнес, част от тях  вече се провеждат и през април, май, юни, септември и октомври.

 

Бе направена справка, която дава превес на варненския фонд „Култура“ спрямо столичния, защото докато в София могат да кандидатстват по фонда само регистрирани на място културни оператори, то в този на морската столица свободата е по-голяма, защото могат да кандидатстват и външни такива. По отношение на жанровете, превес имат изпълнителските изкуства, музика, визуални направления и кино с по-малко народно творчество, храна и литература.

Ели Маринова

 

Четете още: Избраха новото жури за награди "Варна" 2017

Коментари

Новини Варна