IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
14:45 | 9 август 2021
Обновен: 18:40 | 25 април 2024

"Слънчеви татуировки" - опасна мода, набира все по-голяма популярност

Дори обикновена бенка под въздействието на слънчева светлина може да се изроди в злокачествено образувание

По материала работи: Слав Велев
"Слънчеви татуировки" - опасна мода, набира все по-голяма популярност

Нова мода набира скорост в социалните мрежи в Русия. Хора си правят "слънчеви татуировки" с помощта на шаблон. 

Така само определена част от тялото остава "скрита" от слънцето и се образува драстична разлика в тена, под формата на избраната фигура. Ефектът се постига само при интензивно излагане на слънчева светлина.

"Тези хора си правят "слънчеви татуировки" в периода на максимална слънчева активност и това може да причини слънчево изгаряне. От своя страна то може да доведе не само до временно увреждане на кожата, но и да ускори процесите на нейното стареене и най-важното - до рак", предупреди онкологът Станислав Аркаников в интервю за радио "Спутник", цитиран от Риа Новости, предаде Bulgaria ON AIR.

Той предупреди, че дори обикновена бенка под въздействието на слънчева светлина може да се изроди в злокачествено новообразувание. И това вече може да бъде фатално.

До преди половин век слънчевите бани не са били сериозна заплаха , но изтъняването на озоновия слой води до увеличаване на слънчевата активност и съответно до рисковете от развитие на рак. Затова специалистите препоръчват слънчеви бани да се правят до към 10:00-11:00 часа и след 16:00 часа.

Коментари

Новини Варна