Варна
fallback
Лайфстайл
10:30 | 14 февруари 2022
Обновен: 21:27 | 13 май 2024

Зърнали сте ги някога, но... Знаете ли за тези тайни функции във вашата кола?

Някои шофьори дори не предполагат за тяхното съществуване

По материала работи: Слав Велев

Всеки може да признае, поне пред себе си, че не винаги чете инструкциите дори за домакински уреди, които си е купил, като разглежда единствено най-важното. Същото се отнася и за автомобилите, а почти всички от тях, независимо от марката и модела, имат цял набор от полезни функции. За тях автомобилният инструктор няма да ви каже, като е напълно възможно през целия период на владеене на превозното средство дори да не забележите някои от тях. Затова и ви представяме няколко такива „тайни“ функции, които вършат отлична работа, стига шофьорът да знае за тях, пише АutoMedia.

Защита от заслепяване (вътрешно огледало)

Някои огледала в интериора на автомобила имат мистериозен светодиод в кутията. Плюс бутона за захранване. Но какво включва? Ако имате такова огледало, знайте, че е електрохромно. В допълнение към пряката си цел - да информира за ситуацията отзад, това огледало има и спомагателна функция. Състои се във факта, че светлината от колата зад вас не заслепява водача.

В огледалото са вградени две фотоклетки. Първият сензор анализира степента на осветеност пред автомобила. Вторият улавя светлината от фаровете на преминаващите автомобили, които карат зад вас. В случай на значителна разлика между осветлението отпред и ярък източник на светлина отзад, електрониката ще затъмни огледалото. За да изключите функцията за затъмняване, има бутон, който трябва да натиснете и задържите за 2-3 секунди.

Ако вместо светодиоди и бутон на тялото на огледалото има само лост, тогава това е обикновено огледало. За да предотвратите отблясъци, използвайте този лост, за да промените ъгъла на огледалото.

Вижте още тайни функции в ГАЛЕРИЯТА

Автор на статията:
Слав Велев
кола тайни мото авто tajni функции електрохромно
0 коментара
fallback
fallback