IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
13:30 | 16 май 2022
Обновен: 03:32 | 25 април 2024

Какво се случва със спортна кола при удар с цели 209 км/ч? (ВИДЕО)

Вижте как в NASCAR тестват безопасността на автомобилите си

По материала работи: Слав Велев
Какво се случва със спортна кола при удар с цели 209 км/ч? (ВИДЕО)

NASCAR са най-популярните автомобилни серии в САЩ и техните организаторите полагат огромни усилия за осигуряване на сигурността на пилотите. За целта, преди да бъде одобрена една състезателна кола, тя се подлага на сериозни тестове за безопасност. Те включват лабораторни методи и компютърни симулации, но когато става дума за живота и здравето на състезателите, организаторите искат да бъдат 100% сигурни, пише AutoMedia.

За целта те намериха начин за възпроизвеждане в реални условия на типичен инцидент на пистата. Спортен автомобил, движещ се със скорост от 130 мили в час (209 км/ч) се блъска в стоманена преграда под ъгъл от 24 градуса. Зад волана е поставен стандартен манекен за краш-тестове, окачен със сензори, които отчитат цялата нужна информация.

Управлението на автомобила е поверено на роботите на AB Dynamics, като SR60 отговаря за управлението, CBAR600 управлява педалите, а специален робот превключва предавките. Както става ясно от видеото, всички те свършват чудесна работа.

Експериментът е проведен на трасето „Таладега Суперспидуей“ в Алабама (САЩ). Колата се удря в мантинелата със 130,015 мили в час (209,238 км/ч), като се отклонява само на един градус от зададената цел. А резултатите от сблъсъка напълно потвърждават тези, които са получени при изследванията в лаборатория.

„За нас този тест е доказателство за отлично свършена работа по отношение на безопасността. В същото време нашите специалисти получиха някои данни, които не са достъпни при изкуствено моделиране“, коментира директорът по безопасността на NASCAR Джон Паталак.

Повече новини от света на колите четете на AutoMedia

Коментари

хаве пее ( преди 1 година )
що умру виликиа Сена? пълни глупости пишите от полуграмотни
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна