Варна 14°
fallback
Лайфстайл
16:45 | 30 юли 2022
Обновен: 02:37 | 30 април 2024

Дръпнатите очи създават проблем на азиатските шофьори

Системата за наблюдение на водача (DMS) често ги смята за заспали на волана

По материала работи: Слав Велев

На неочакван проблем се натъкнал китайски шофьор, който установил, че електрониката на неговия автомобил твърде често го смята за „заспал“ на волана при режим на използване на полуавтопилот. А причината е в малкия разрез на очите му, какъвто се оказва, че сред китайците е твърде често срещан.

Въпросът бе широко разгласен след публикация в китайската социална мрежа Weibo от блогъра DerekTLM. Той се оплаква, че Системата за наблюдение на водача (DMS), инсталирана в колата му, не работи правилно твърде често. Водачът постоянно е бил уведомяван, че е разсеян или заспал по време на път с включена система за полуавтономно шофиране. Интересното е, че блогърът кара XPeng, автомобил от местна марка, пише AutoMedia.

Така собствениците на модерни автомобили в Китай са изправени пред неочакван проблем, който според CarNewsChina се е превърнал в една от най-обсъжданите теми в мрежата Weibo. Оказва се, че DerekTLM не е единственият с такъв проблем. Той е подкрепен както от други блогъри, така и от обикновени шофьори, на които DMS отказва използването на електронен асистент поради погрешно възприемане на формата на очите.

DerekTLM тагна председателя на XPeng - He Xiaoping, в публикацията. След това автомобилният производител публикува официално съобщение, в което заявява, че е наясно с дефекта и ще се опита да го корегира в следващите актуализации на софтуера. Според CarNewsChina броят на автомобилите със системи за наблюдение на водача в Китай расте бързо, повече от трикратно през 2021 г. в сравнение с 2020 г., до 543 000.

Миналата седмица съд в Мюнхен нареди на производителя на електрически автомобили Tesla да плати на собственик на Model X 99 420 евро заради дефектен автопилот. Според ищеца системата не реагира адекватно на препятствия и може внезапно да спре колата насред пътя, излагайки на риск собственика и пътниците.

Още любопитни новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Автор на статията:
Слав Велев
Китай мото очи авто китайци DMS дръпнати XPeng DerekTLM
0 коментара
fallback
fallback