IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
16:20 | 27 април 2024
Обновен: 16:57 | 9 май 2024

7 миризми в колата, които издават повреди

При някои от тях е задължително да спрете веднага и да потърсите майстор

По материала работи: Слав Велев
7 миризми в колата, които издават повреди

Аромати като при изгоряла пластмаса или развалени яйца може да са признаци на проблеми с колата, чиито ремонти ще струват хиляди. Специалисти от GM Parts Direct разкриха истинското значение зад някои от най-търсените автомобилни миризми - според класацията на Google, пише AutoMedia.

Знаейки какво означава всеки от тях, може да ви помогне бързо да оправите автомобила и да избегнете опасни повреди. Затова усетите ли някой от следните аромати, никога не ги пренебрегвайте. А при някои спрете директно и потърсете майстор.

Развалени яйца

Шофьорите може би са апознати с миризмата на развалени яйца от кухнята. Те с право биха се притеснили, ако се появи в колата им. И то основателно. Ако например катализаторът е запушен или започва да се поврежда, колата ще отделя повече нефилтрирани замърсители, включително сероводород, който е отговорен за аромата на яйца.

Те са доста скъпи, поради което често са мишена на крадци. Но цената на катализатора или ремонта му е нищо в сравнение с нази на пълна смяна на изпускателната система, която може да е необходима, ако проблемът остане нерешен.

 Горяща гума

Най-вероятният виновник за миризмата на изгоряла гума е прегряването на спирачките, особено ако наскоро сте били в трафик с много спирания и потегляния. Това често върви ръка за ръка с износени накладки, така че внимавайте за скърцащ звук при забавяне като друг индикатор.
За щастие, този проблем е евтин за ремонт, а и сгодините задължителен. 

Ако миризмата обаче продължава или се издига дим от друга част на колата, незабавно я закарайте в серзиз.

Горящо масло

Както може да очаквате, тази миризма често се причинява от теч на масло. Тръбопроводите, минаващи през двигателя, са осигурени от всякакви уплътнения и уплътнения, които могат да се износят с течение на времето и да причинят проблема. Ако усещате силна миризма или нивото на маслото спада бързо, накарайте механик да погледне и да види дали може да открие теча. Но първо спрете веднага и изключете двигателя.

Не забравяйте да проверявате маслото си редовно, в идеалния случай веднъж седмично. И да доливате, когато е необходимо. Знае се, но да припомним, ако нивото на маслото ви падне твърде много, двигателят  може да блокира, а  замяната му струва майка си и баща си.

 Миризма на сладко

Кленовият сироп не е честа гледка в колите, така че ако децата ви не похапват на задната седалка палачинки с такъв, мирисът говори за проблем с двигателя.  Обикновено охлаждащата течност мирише подобно на вкусния дресинг. Жизненоважно е да предотвратите прегряване на мотора, така че течът трябва да бъде открити спрян веднага.

Мухъл

Това е доста просто: ако колата ви мирише на мухъл, значи е мухлясала някъде. Причините могат да варират от запушен дренаж до запушен въздушен филтър. Това прави вашия двигател идеалната среда за размножаване на мухъл. Не само мирише неприятно, но и може да предизвика алергии или астма у пътниците.

За щастие, можете да смените въздушния филтър за тънки пари. А акотогава мирисът не изчезне, проверете колата щателно за други точкии на влага.

Метал

Силният метален аромат може да бъде причинен от няколко различни неща, но най-често срещаният виновник е износването, било то на спирачките или на двигателя. Проверете колата професионално преди механичният проблем да стане още по-сериозен и по-скъп за отстраняване. Направите ли го, ще минете със  сравнително лесен ремонт или подмяна на част. И не чакайте, защото парите са лесна работа. Мирисът може да предхожда отказ на спирачки при висока скорост.

Горяща пластмаса

Това трябва да е сравнително разпознаваемо. Миризма на изгоряла пластмаса най-често това ще означава някаква форма на електрическа повреда. Но това е изклюително опасно за автомобила. Експертите призоваха: „Спрете веднага и изключете двигателя, ако усетите миризма на горяща пластмаса, тъй като електрическите проблеми могат да доведат до бърз пожар”.

Още любопитни новини от света на автомобилите ще откриете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна