IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
19:50 | 26 юли 2016
Обновен: 14:03 | 17 април 2024

Машина превръща урината в... питейна вода

По материала работи: Златина Добрева
Машина превръща урината в... питейна вода


Белгийски учени заявиха, че създали машина, която превръща урината в питейна вода и то чрез използване на слънчева енергия, предаде Ройтерс.


Технологията може да бъде приложена в земеделски райони и в развиващите се страни.


Съществуват и други опции за пречистване на водата, но системата, разработена от учени от университета в Гент, се отличава с това, че използва специална мембрана и малко енергия. "Можем да получим тор и питейна вода от урина чрез използване на прост процес и слънчева енергия", заяви Себастиан Дерез от университета.


Урината е събирана в голям резервоар и подгрявана в захранван със слънчева енергия бойлер, преди да премине през мембраната. След преминаването й се получава вода и се отделят калий, азот, фосфор.


Машината бе използвана в рамките на 10-дневен музикален и театрален фестивал в Гент, като от урината на участниците бяха получени 1000 литра вода.


Целта ще е в бъдеще да се инсталират по-големи версии на машината в спортни зали или на летища, но също в земеделски райони в развиващите се страни, където снабдяването с питейна вода и торове е недостатъчно, посочва Дарик, цитирайки БТА.

Коментари

Новини Варна