IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:29 | 14 септември 2017
Обновен: 15:53 | 30 април 2024

Представят 200 кинотворби на Фестивала на червенокръстките филми

Проявата ще събере представители на 14 държави

По материала работи: Пламен Янков
Представят 200 кинотворби на Фестивала на червенокръстките филми

XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе във Варна от 12 до 15 октомври и ще събере представители на 14 държави, стана ясно на пресконференция.

 

Създаден през далечната 1965 г., във всяко негово издание са участвали между 150 и 200 филма, които след премиерата във Варна са преминавали в цяла България. Филмите освен познавателен са имали и своя възпитателен характер и са били в няколко направления: игрални, научно-популярни, учебни. През 1973 г. (петият пореден кинофестивал), той преминава на едно изключително високо ниво и с всяка следваща година се разраства.

 

Едновременно с фестивала се провеждат медицински конференции, познавателни състезания и др. След няколко годишно прекъсване (от 1991 г.), преди три години фестивалът отново е възстановен и отново е във Варна. Ще присъстват над 1 860 филма от 100 страни , селектирани до 200 на брой.

 

В тазгодишното издание ще има академия как се прави документален филм, като целта й е младите хора да се научат да снимат документално кино и по този начин да отразяват дейността си. Трима професори от НАТФИЗ ще бъдат техни лектори. Фестивалът се надгражда и с инициативата „Дари кръв, вземи билет“ , като вече има направени  кръводарявания. Ще има и обучение по оказване на първа помощ, състезания на екипи, психосоциална подкрепа, академия, обучение по отношение на кино, изкуство и др.

 

27 души от чужбина - режисьори, продуценти и представители на Червения кръст, ще бъдат гости на фестивала. Над 60 души са българските актьори, режисьори, които ще присъстват.

 

В конкурсните програми са включени червенокръстки и здравни филми, документални и игрални филми, които ще бъдат оценявани от 5-членно жури.

 

Част от фестивала ще бъде и дискусионен форум под общата тема агресия - хуманизъм – кино. Всеки ден ще има дискусии с авторитетни лектори и всички желаещи гости на фестивала могат да се включат в него. Темата е актуална и многостранна и може да се открие във всеки аспект на публичния, обществения, семейния и личния живот.

 

Варненският Фестивал на червенокръстките и здравните филми е не само  филмово събитие. Той дава възможност за обмяна на опит между световни учени медици, национални и международни здравни институции, дейци на международните Червен кръст и Червен полумесец, световни и наши кинозвезди, режисьори и други.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Коментари

Новини Варна