IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:30 | 16 септември 2017
Обновен: 04:56 | 20 април 2024

В Галата строят детска площадка и игрище

Инвестицията е 300 000 лв.

По материала работи: Борис Проданов
В Галата строят детска площадка и игрище

До 5 месеца в квартал Галата във Варна ще бъде изградена детска площадка и игрище. Министърът на младежта и спорта Красев Кралев, кметът на Варна Иван Портних и областният управител Стоян Пасев направиха първа копка на комплекса. Инвестицията е 300 000 лв. и е на общината. Срокът за изграждане на площадката е 5 месеца.

Министър Кралев коментира, че се предвижда за ремонта на Спортното училище във Варна държавата да отдели 2,5 млн. лв. Планира се и построяването на нова зала. По думите на Кралев не трябва да се подценяват спорта и физическото възпитание, защото те са гаранция за здравето на нацията.

 

„Не трябва да се подценява нито професионалното обучение в областта на спорта, нито физическото образование в училище. Малко по-голямо уважение трябва. Аз мисля, че варненските спортисти заслужават да имат такъв център в квартал Чайка. Училището е страхотно. Просто трябва да се реконструира“, каза Красен Кралев.

Като основна задача пред ведомството до края на годината министър Кралев определи приемането на Закона за спорта, който е преминал през 8-месечно обществено обсъждане.

 

„Най-важното е, че се отвори процесът за изграждане на спортна инфраструктура, да се привличат частните капитали. Подреждаме нещата така, че да се лимитира създаването на фалшиви фантомни клубове, които помагат на президентите да бъдат избирани. Ще има много по-строг контрол, по-малко бюрокрация, намаляване на административната тежест. Най-важното е да привлечем частния капитал в този публичен сектор в спорта. Ще трябва спортните обекти да се дават за по-дълъг период от време – до 30 г.“, добави той.

Кралев подчерта, че възвращаемостта в спортните инвестиции е най-бавна и се прави не толкова с цел печалба, колкото защита на публичния интерес. Поради тази причина, според него, инвеститорите трябва да бъдат подсигурени с по-дълъг срок. Идеята, по думите му, е когато инвеститорът вложи пари в инфраструктура, след това да  спонсорира и спортни клубове. 

 

Елена Кирова

Коментари

Новини Варна