IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:28 | 18 септември 2017
Обновен: 15:47 | 29 април 2024

От 60 до 70 хиляди датчани посещават България годишно

Това каза във Варна посланикът на Дания Н. пр. Сьорен Якобсен

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Макар че няма все още обобщени данни за 2017 година, между 60 000 и 70 000 датски туристи посещават България всяка година. Това каза по време на днешното си посещение в морската столица посланикът на скандинавската страна у нас Н. пр. Сьорен Якобсен, който представя страната си у нас едва от две седмици. По-голямата част от датчаните идват през активния летен сезон за почивки край морския бряг - основно във Варна и по Южното Черноморие и предимно през юни и август. Посланикът избра Варна за първата си официална визита като се срещна с кмета Иван Портних. Причината Варна да бъде първият извънстоличен град за посещение е изключителният социален, туристически и културен обмен между морската столица и Дания, както и географски привлекателната дестинация, която представлява нашия град.

 

Иван Потрних е запознал госта си с желанието на местната администрация да превърне морската столица в град на знанието и с новите икономически зони около Варна. Според посланика на Дания Варна доста добре си сътрудничи с неговата страна в много области. Освен, че се посещава от много датски туристи, във Варна се намира и една от най-динамично развиващите се компании в IT сферата, чийто собственик е от северното кралство. Много датски компании са базирани в България. В страната и в частност във Варна има и много студенти, посочи Сьорен Якобсен като добави, че подкрепя кмета и амбицията на града да се развива като дестинация на четири сезона. Двамата са обсъдили въпроси, свързани с датския опит за добиване на зелена енергия и разработването на добри европейски проекти в тази сфера, както и възможностите за икономическо сътрудничество и партньорство в сферата на образованието и културата.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Четете още: 72.5 кв. м. е средната площ на жилище във варненска област

Коментари

Новини Варна