IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
13:57 | 18 септември 2017
Обновен: 16:18 | 14 май 2024

Новите студенти на МУ Варна положиха клетва за посвещение в медицината

Бъдещите медици откриха официално новата 2017/2018 учебна година

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

С клетва, пожелания и приветствия бе официално открита новата 2017/2018 учебна година в Медицинския университет - Варна. След тържествената церемония, бяха посрещнати новите студенти. „Добре дошли в най-динамично развиващия се и модерен медицински университет в България!“ – така приветства новите студенти проф. д-р Красимир Иванов, дмн. - ректор на учебното заведение. В негова подкрепа началникът на Военно-медицинска академия, София Венцислав Мутафчийски допълни, че наистина варненският медицински университет може да се нарече най-динамично развиващ се, благодарение на амбициите на ръководството и все по-високите цели, които си поставя. По негови думи, за първи път тази година курсанти от ВВМУ ще се обучават в във Варненския МУ по специалност военен лекар.

 

1400 първокурсници, от които 300 - чуждестранни студенти положиха клетва за отдаване на призванието да спасяват хора. Митът „Хипократова клетва“ е един от най-разпространените в публичното пространство. Смята се, че положилите тази клетва трябва да лекуват без пари и никога да не грешат. Хипократовата клетва е по-скоро емоционален ритуал, отколкото професионален закон. В класическия си вид този текст е неприложим в съвременната медицинска практика. Затова и по време на ритуала, който е традиционен за началото на всяка медицинска академична година,  не бе цитирано името на Хипократ, а клетвата бе наречена „клетва за посвещение в медицината“. Шестокурсниците отличници облякоха в бели престилки първокурсници с отлични оценки при кандидатстудентския изпит.

 

Първокурсничката Дарина Димитрова от Варна сподели пред медийна група „Черно море“, че изборът и на дентална медицина не се е оформил в детските години, когато и през ум не и е минавало да лекува зъби. Но с времето е  разбрала, че тази професия е перспективна и дава сигурност в бъдещето. Самата тя обръща внимание на детайлите и смята, че ще е добър специалист. Тя, както и повечето и колеги, прекрачили прага на МУ Варна за първи път днес, не знаят дали специализацията им ще продължи в морската столица и дали ще останат да практикуват професията си тук, но идват с надежда да станат истински професионалисти.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: От 60 до 70 хиляди датчани посещават България годишно

Коментари

Новини Варна