IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:52 | 20 септември 2017
Обновен: 15:46 | 30 април 2024

Започна 98-ата академична година в Икономическия университет във Варна

1600 са първокурсниците в едно от най-старите висши учебни заведения в страната

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С тържествена сесия беше открита 98-ата академична година на Икономическия университет във Варна. 1600 са първокурсниците, избрали едно от най-старите висши учебни заведения.

 

"Посрещаме новата учебна година с модернизирана база, пълни аудитории и преизпълнение на държавната поръчка за прием на студенти с около 15%. Спокойно и уверено можем да кажем, че ИУ-Варна е устойчива институция", заяви ректорът проф. д-р Пламен Илиев. 

 

 


Започваме новата академична година с енергия и вяра в трудолюбието и креативността на младите хора, увери заместник ректорът по учебната дейност проф. д-р Евгени Станимиров. "Всички ние ще бъдем щастливи ако след 4 години вие, първокурсници имате убедеността, че изборът ви е бил верен. Освен много знания, които ще ви помогнат за бъдещата професионална реализация, освен много ценни контакти, по време на следването си в ИУ-Варна, вие ще натрупате и увереност да разчитате на собствените си сили"  – обърна се той към студентите. 
 

Приветствия към студенти и преподаватели бяха поднесени от областния управител на Варна Стоян Пасев, заместник кмета на общината - Коста Базитов, отец Стойко от Варненската и Великопреславска Света митрополия и руския консул Сергей Лукьянчук.  Поздравителни адреси бяха прочетени от името на министъра на образованието Красимир Вълчев, който е бивш възпитаник на университета, от Националното представителство на студентските съвети, от началника на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" и др. 

 


През тази година студентите за първи път ще преминат по новообособената "Студентска улица", която се намира на първия етаж в сградата на ректората. На нея са разположени информацонен, културен и кариерен център, книжарница, офис на студентски съвет, банков офис, офис за стипендии и общежития, модерна конферентна зала. "Тя е украсена с картини на именития художник Никола Манев, който дари 30 свои платна, развълнуван от факта, че неговите творчески откровения ще обогатят духовното пространство в университет с почти 100-годишна история. Нашата 103-годишна академична сграда е паметник на културата, дело на Кирил Шиваров, а когато прекрачите прага й ще попаднете в света на още един знаков български художник, който има международно признание – проф. Стоимен Стоилов" - отбеляза ректорът на ИУ-Варна проф. д-р Пламен Илиев. 


През октомври ще започнат да се провеждат занятия и в реновирания трети корпус на университета, в който ще се обучават студентите от Колежа по туризъм. Продължава работата по проектирането на учебния и рекреационен кампус на университета на брега на варненското езеро, както и на многофункционалния спортен комплекс. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна