IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:51 | 3 октомври 2017
Обновен: 01:52 | 1 май 2024

Варненци се включват в Световния ден на ходенето

В световен мащаб инициативата се провежда за 25-та поредна година

По материала работи: Юлиян Атанасов
Варненци се включват в Световния ден на ходенето

И тази година варненци ще ходят кампанийно като част от Световния ден на ходенето.  Инициативата ще се проведе тази събота - 8 октомври в Морската градина, а сборният пункт е 10 часа пред сцена Раковина. Ходенето ще е организирано по маршрут от Раковината до Делфинариума в Морската градина, след което е предвиден томбола с много награди. Инициатори на събитието са Община Варна и Българската асоциация "Спорт за всички". Идеята е да се стимулират повече желаещи за системни занимания с ходене за здраве. Ходенето спомага за поддържането на добра кондиция, работоспособност и дълголетие и е профилактично средство при сърдечно съдови заболявания. Кампанията има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез системно практикуване на ходенето, без ограничение във възраст, пол или ниво на физическа подготовка.

 

В световен мащаб инициативата се провежда за 25-та поредна година. Това е най-голямата световна проява за ходене, която се провежда ежегодно в целия свят от 1992 г., когато на 7 юли в Бразилия, под председателството на световноизвестния футболист Пеле по улиците на Рио де Жанейро излизат 250 000 жители на града, между които са вицепрезидентът на САЩ Ал Гор, голямата американска актриса Шърли Маклейн, президентът на ТАФИСА проф. д-р Юрген Палм и други видни личности. В България се провежда ежегодно от 1993 г. в цялата страна. В световен мащаб, програмата се подпомага от Международния олимпийски комитет, който всяка година финансира проявата в отделни страни. Проявата цели популяризиране на ходенето като ефективна и лесна за практикуване двигателна активност за всички, както великолепна възможност за участие на хора от всички възрастови и социални групи. Привлича много хора за целенасочено използване на интензивното ходене като едно от най-достъпните универсални естествено-приложни движения на човека, за поддържане на здравето и подобряване на неговата физическа дееспособност.

moreto.net

 

Четете още: Варненските митничари иззеха голямо количество стоки ментета

Коментари

Новини Варна