IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
11:59 | 16 ноември 2017
Обновен: 15:36 | 3 май 2024

"Подкрепа за семейството" започва във Варна

Кампанията се провежда за четвърта година в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”

По материала работи: Юлиян Атанасов
"Подкрепа за семейството" започва във Варна

Програмата „Подкрепа на семейството” под мотото „Семейството е свято” се провежда за четвърта поредна година в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и подкрепата на Община Варна.  Тя е посветена на 21 ноември - Въведение Богородично, ден на християнското семейство и християнската младеж. Целта е да се обърне вниманието на хората днес, и особено на младите хора, към семейството като основна ценност в живота на човека и към съвременните опасности пред него.

 

Новата програма включва лекции и беседи по актуални теми, свързани със семейството – взаимоотношенията и любовта между мъжа и жената преди брака, бракът като отговорност, отговорното родителство, важната роля на бащата и проблемите, свързани с бащинството, и още не малко предизвикателства пред семейството в съвременния свят. Ще чуем гледната точка на свещениците иконом Василий Шаган и протойерей Михаил Манев, на философа доц. Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет и на богословите Борислав Аврамов и Юлия Христова, работещи с младежи от варненски училища.

 

Програма:

 

16.11.2017 г. (четвъртък)

18.00 - Само за жени. Тайната на женската природа

Борислав Аврамов, Юлия Христова

Защо ясната и правилна представа за себе си и за целта на нашия живот е задължителна за изграждане на правилни отношения с другия пол и за създаване на здраво семейство?

 

17.11.2017 г. (петък)

18.00 - Бащата в семейството (1 част). Мъжът в съвременния свят

доц. Бойчо Бойчев, ВСУ

 

Възрастови особености на съвременния мъж: отрок, момче, юноша, младеж, мъж, старец; Социален статут на съвременния мъж в семейството: син, неженен мъж, съпруг, баща, дядо; Исторически трансформации и деформации на мъжа и неговите функции в семейството.

 

20.11.2017 г. (понеделник)

18.00 - Аномалии на родителската любов – иконом Василий Шаган

Родителството е много повече от това просто да имаш родени деца. Има ли граници и правила в родителството? Докъде се простират отговорностите на родителите? Не обсебваме ли волята на децата си в опит да ги опазим от света, вместо да им помогнем да се учат от грешките си?

 

21.11.2017 г. (вторник) - Въведение на Пресвета Богородица в храма

Храм „Св. Николай Чудотворец”

08.00 – Утреня

09.00 - Божествена св. Литургия

23.11.2017 г. (четвъртък)

18.00 – Представяне на книги: „За семейния живот – въпроси и отговори” на св. Паисий Светогорец и „Възмъжаване” на Стив Бидълф – Борислав Аврамов

 

27.11.2017 г. (понеделник)

18.00 – Предизвикателствата пред съвременното семейство – протойерей Михаил Манев

В съвременния свят на усиленото „модернизиране” и „либерализиране” на обществото, семейството се оказа основната жертва и най-последно в списъка на приоритетите ни. Днес се сключват все по-малко бракове, раждат се все по-малко деца и се правят все повече аборти. Какво се случва със семейството днес?

 

28.11.2017 г. (вторник)

18.00 - Бащата в семейството (2 част) Въпроси и проблеми пред бащите и за бащинството в съвременния свят и семейство - доц. Бойчо Бойчев, ВСУ

 

Къде е мястото на бащата в съвременния свят и семейство? Каква е ролята му и какви са функциите му днес? Изчерпано ли е бащинството в съвременния свят и семейство?

Всички лекции и беседи ще бъдат в залата на Духовно-просветния център - ул. „27 юли" № 9.

 

Четете още: 65 години брачен живот празнува днес жената-птица Пенка Балева

 

Коментари

Новини Варна