IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:32 | 27 ноември 2017
Обновен: 09:59 | 21 април 2024

Доц. Н. Вълчев: След 60 години морското ниво край Варна ще се вдигне с 30 см.

Наложително е укрепването на морската страна на вълнолома

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Има оценки за покачване на морското ниво край Варна до 30 см. в резултат на климатичните промени за период от време до ок. 60 години и съответно повишаване на вълната с около 20-30 см. Това каза доц. д-р Николай Вълчев – ръководител на секция „Динамика на бреговата зона“ към Института по океанология по време на трета обучителна кампания по проблемите, свързани с наводненията, която се провежда във Варна. „Това ниво би било доста критично. Проектът „Риск“ за повишаване устойчивостта на бреговата зона е последна рамка по програма на Европейската комисия. Разработва инструменти не само за оценка на уязвимостта на бреговете от заливания и ерозия, но и предлага редица мерки за управление на този риск. Тази система преценява височината на вълната, повишаването на морското ниво в резултат на морски бури, но и въздействието на заливането върху бреговете, степента на наводнение и на ерозия. Варна е една от потенциалните горещи точки. Поречието на р. Камчия – също. Ние сме се съсредоточили върху втората част на проекта, който е разработване на конкретни мерки във Варненския залив. Предложени са редица други мерки за намаляване на риска, оценена е тяхната ефективност по отделно и в съчетание като различни стратегии.

 

При дадено предупреждение, че са възможни заливания, има време да се изнесе имущество, да се преместят колите. Системата представлява верига от модели, всеки от които получава информация от предходния като фокусът е плажа и вълнолома. Преценява се степента на заливане и ерозия, както и състоянието на сградите, които се намират в обсега на тази зона. Вземайки предвид обаче резултатите на климатичните промени, дори и при изпълнение на мерките, за които споменах, те няма да са достатъчни, за да защитят вълнолома.

 

Във всеки зимен сезон има  заливания с различна интензивност във Варненския залив. Последните наистина големи морски бури бяха през 2о10-2012 г. Оттогава не е имало подобни, с такава интензивност. На всички варненци е ясно, че вълноломът отдавна е вълнопреливно съоръжение поради това, че от морската страна не е достатъчно изолиран. До него достигат вълни с по-голяма сила, които преливат и това се вижда всяка година. Наложително е укрепването на морската страна на вълнолома. Една част от него е у крепена, но трябва да се продължи по цялата му дължина.

 

Срещата с компетентните органи по проблемите на наводненията и борбата с тях в морската столица е трета поредна. Участват всички общини и регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“. Изясняват се всички дейности и отговорности за информиране и спасяване на населението от наводнения.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Система ще предупреждава за наводнение на реките Камчия и Провадийска

Коментари

Новини Варна