IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
14:11 | 29 ноември 2017
Обновен: 14:39 | 30 април 2024

По облекчена процедура дават безплатни винетки на хората с увреждания

По-леки изисквания при документацията има и за други социални помощи

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Ели Маринова

Oт 1 декември стартира приемът на заявления за безплатни винетки за хората с увреждания. Тази година ще се кандидатства при облекчена процедура, каза инж. Димитричка Кънчева, директор на Регионална дирекция за социално. Право да ги получат имат лица с 50 и над 50 процента намалена работоспособност и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18 години или до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Безплатни винетки се получават за собствен автомобил или е на семейството, с обем на двигателя до 2 000 кубични сантиметра и има мощност до 160 конски сили. В Дирекциите „Социално подпомагане” по постоянен адрес се подават копие от решение на ТЕЛК, свидетелство за регистрация на автомобила и сключена застраховка „Гражданска отговорност” за следващата година. Документите може да се подадат и от упълномощено лице с негова лична карта. До миналата година е било наложително представяне на лична карта и на самото лице с увреждания. Новата облекчена процедура ще спести на нуждаещите се в тази категория излишни неудобства.  В 7 дневен срок, при изправни документи, ще се получат винетките, уточни Димитричка Кънчева.

 

От началото на следващата година хората с увреждания ще подават само едно заявление за отпускане на месечна добавка за социална интеграция и за балнеолечение и/или рехабилитация. Досега Законът предвиждаше 3 пъти да се подават документи за това - отделно за извършване на социална оценка, за отпускане на месечна добавка за социална интеграция и за рехабилитация.

 

От 1 януари няма да е нужно личните лекари да попълват удостоверения при отпускане на месечна добавка за диетично хранене и лекарствени продукти на хора с увреждания. Новото е, че се дава  възможност отпускането на добавките да се осъществява чрез упълномощено лице.

Ели Маринова

Четете още: Огромен интерес на варненци към сезонна работа в чужбина

Не достигат търговци, учители и строители във Варна

Коментари

Новини Варна