IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:19 | 16 януари 2018
Обновен: 12:15 | 27 април 2024

Извозването на трихлоретана от "Полимери" ще отнеме 6 месеца (СНИМКИ)

Опасният химикал ще бъде транспортиран до френски завод

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Започна транспортирането на oпасния химикал трихлоретан от девненския завод „Полимери“ до френския град Кале, където ще бъдат обезвреден. То ще продължи около 6 месеца при гарантирана безопасност на населението и околната среда.

Извозването на тежките фракции ще се осъществява с автоцистерни, след което ще бъдат прикачвани на влакови композиции, без да се налага химикалите да бъдат  преточвани, обясни областният управител на Варна Стоян Пасев. „Самата поръчка знаете, че два пъти беше обявявана и спирана. Имаше още 7 или 8 заявки, които обаче не подадоха оферти. В крайна сметка тази фирма има опит. Проверили сме я. Би трябвало да свърши работа. По важното е, че успяхме да вземем квотата от завода.  Всяка година се заявяват определени количества за утилизация в завода. Така че надявам се да сме във срок и всичко да мине нормално. При тези квоти и заявки, които са дали от фирмата за извозване. Това са средно между 5 и 6 камиона на седмица. 24 седмици се получават. Т.е. 6 месеца от днешна дата нататък би трябвало да приключи цялата процедура“ – допълни областният управител.

 

Вместимостта на една цистерна е около 25 тона, а плановете са на седмица да бъдат транспортирани по около 100 тона тежки фракции. Общото количество, което трябва да бъде извозено до Франция, е 2640 тона. Процедурата се осъществява при засилени мерки за пожарна и аварийна безопасност. Според представителите на завода, в който ще се извърши утилизцията, при превоза няма риск за здравето на хората и опасност от замърсяване на околната среда. „Имаме 20-годишен опит в тази сфера. Оперираме в целия Европейски съюз, както на Балканите и в страните от бивша Югославия“, заяви Желко Шмитран от консорциума "Ви Пи - Инд - Еко".

 

Активите на приватизираното предприятие „Полимери“ днес се изчисляват на 14 милиона лева. От него отдавна са останали само руини. След края на операцията по извозването на тежките фракции държавата ще си потърси парите от собствениците като кредитор. На мястото на бившия завод ще бъде построен завод за производство на метал от скрап.

 

През февруари миналата година се наложи обезопасяване на резервоарите, където се съхранява трихлоретанът, заради сигнал за теч. Този случай на проблем с отровата обаче не бе първият. Изтичането на трихлоретан във фалиралия завод „Полимери“ беше регистрирано още в края на юни 2013 година. Тогава голямо количество от веществото излезе от цистерните и беше сформиран кризисен щаб. Заради неправилно съхранение на опасния химикал в амортизирана 40-годишна цистерна, в началото на януари 2014 година в Девня бе обявено частично бедствено положение. През ноември същата година екип от експерти започна изготвянето на спешен план за обезопасяване на резервоарите, като отровното вещество трябваше да се прехвърли в съседен съд. През лятото теренът на „Полимери“ бе продаден на пловдивската фирма „Хъс“, която се занимава с производство на метал от скрап. Парите от сделката отиват за удовлетворяване на част от кредиторите. Общата стойност на дълга е над 20 млн. лева.

Емил Дамянов, Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

 

 

Щрихи от утрото" (16.01.2018) - за транспортирането с цистерни на опасния трихлоретан от „Полимери“

Коментари

Новини Варна