IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
08:20 | 1 юли 2018
Обновен: 13:39 | 1 април 2024

НАП започва масови проверки във Варна

Инспекторите ще следят за реалното отчитане на оборотите и издаването на касови бележки

По материала работи: Борис Проданов
НАП започва масови проверки във Варна

Инспекторите на Териториалната дирекция на НАП във Варна стартираха лятната си контролна кампания. Вече е изградено специализирано звено „Оперативни дейности“ към Главна дирекция „Фискален контрол“, което разполага с всичко необходимо за извършване на ефективен контрол за спазване на данъчното законодателство, съобщава Kmeta.bg.


Проверяващите ще следят за реалното отчитане на паричните обороти и издаването на касови бележки. Рисковите търговци ще се набелязват при отчитане на нереални обороти посредством дистанционната връзка на касовите апарати със сървърите на НАП. Масово ще се прилага  и способът „таен клиент“. Ще се проверяват ресторанти, барчета, магазини, борси, тържища, хотели и масови културни и спортни събития както по Черноморието, така и в целия регион.


Първите проверки на търговски обекти по Северното Черноморие предстоят през почивните дни и при необходимост ще бъдат извършени в активно взаимодействие с други органи и институции на местната и държавната власт, предупредиха от дирекцията. Както и през миналото лято, целта на контролните екипи ще бъде търсене на превантивен ефект и в партньорство с лоялните търговци да се постигне промяна в поведението на всички задължени лица за доброволно спазване на законите.


Проверките ще се извършват и извън рамките на официалното работно време, както и в почивните дни на летните месеци. Всички инспектори имат официални легитимации на НАП и никога, при никакви обстоятелства не събират парични глоби на място и на ръка.  Наложените санкции с АУАН и НП се внасят само по банков път. Глобата за неиздаване на касова бележка за физическите лица, които не са търговци, а например продавачи в търговските обекти, е в размер от 100 до 500 лв.,  а за юридическите лица и едноличните търговци - от 500 до 2000 лв.

 

Прочетете още: Шест незаконни обекта премахват от плажа на Шкорпиловци

Коментари

Новини Варна