IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
13:39 | 9 юли 2014
Обновен: 14:51 | 27 март 2024

Глухонемите ще спират на места за инвалиди

Глухонемите ще спират на места за инвалиди

По материала работи: Златина Добрева
Глухонемите ще спират на места за инвалиди

Да се разреши на глухонемите да паркират безплатно на местата за инвалиди във Варна. Това решиха на днешното си заседание общинските съветници от комисията по транспорт.
Ако решението се приеме и на сесия на местния парламент, ще се наложи корекция в критерия за определянето на правоимащите лица, на които община Варна издава карта със знак „Инвалид“ за преференциално паркиране.
Изискването към лицата ще бъде да имат решение на ТЕЛК и над 70% намалена работоспособност, уточни съветникът Станислав Иванов, вносител на поправката. Според местния парламентарист София и Пловдив в момента също обсъждат подобни промени.
Глухонемите да паркират безплатно, но до два часа, на местата за инвалиди. После те ще си заплащат надхвърленото време престой, разясни Иванов. 400 души във Варна са глухонеми. На тях се падат едва двама преводачи.
Международен търг ще проведе Европейската банка за възстановяване и развитие, за да осигури три микробуса, с които варненските инвалиди да се придвижват. Това съобщи ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт в града ни Биляна Якова. Налага се банката да проведе търга, тъй като проектът за интегрирания градски транспорт се осъществява с европейски пари.
В момента се подготвя документацията, после предстои обсъждане с организациите на инвалидите, след това Европейската банка трябва да даде одобрение и да насрочи търг.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна