IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
19:06 | 9 юли 2014
Обновен: 07:17 | 27 март 2024

Археологическият сезон във Варна пред провал

Археологическият сезон във Варна пред провал

По материала работи: Слав Велев
Археологическият сезон във Варна пред провал

Археологическият сезон във Варна е пред провал, заради липса на средства. Това коментира пред радио „Фокус” уредникът на Регионалния исторически музей проф. Валентин Плетньов. Той сподели, че е започнал работа в крепостта „Кастрици” край Варна, но с много малък екип, едва 6-7 души. Причината е съвсем прозаична - липса на пари. Плетньов коментира, че Министерството на културата все още не е прехвърлило средствата, отпуснати от държавата за разкопки.

„Варненския музей очаква за всички колеги, които са записали програмите си, около 120 000 лева, които обаче ги няма – изобщо”, каза археологът. Той посочи, че в момента по обектите се работи с много малко хора, тъй като няма как да им се плаща и дори се е налагало да се освобождават работници.

Проф. Плетньов заяви, че все още ги няма средствата и за разкопки на „Каарач теке”, които трябва да започнат през месец август, заедно с практиканти от Великотърновския университет. Уредникът на РИМ – Варна бе категоричен, че археологическият сезон е изключително застрашен, тъй като са заложени изцяло пари по обещаните държавни субсидии. 40 000 лв. трябва да бъдат заделени за разкопките в „Евксиноград”, 30 000 лв. за Петрич кале, базилките над кв. „Аспарухово” трябва да получат по 20 000 лв. и 30 000 лв. за разкопките на нос Св. Атанас в град Бяла. Проф. Валентин Плетньов посочи, че към момента средства няма, но няма дори и договори, като определи ситуацията, като много сериозна.

„Обяснението от Министерството на културата е, че не са отпуснати средства от Министерството на финансите”, обясни археологът. Той добави, че проблемът не касае само Варна, а цяла България. Средствата пък е трябвало да бъдат отпуснати в началото на летния сезон.

 

 

Коментари

Новини Варна