IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
05:22 | 23 юли 2014
Обновен: 20:40 | 17 април 2024

Военноморският музей във Варна получи ценно дарение

Военноморският музей във Варна получи ценно дарение

По материала работи: Златина Добрева
Военноморският музей във Варна получи ценно дарение

Пелерина на контраадмирал Иван Вариклечков (1891-1974) получи като дарение Военноморският музей във Варна. Ценната вещ бе дарена от снаха му Надя Вариклечкова.

Пелерината ще стане част от колекцията лични вещи, разказващи за живота и дейността на първия български адмирал, командвал ВМС, които притежава Военноморския музей. Голяма част от тях са дарени именно oт наследниците на контраадмирал Вариклечков.

Контраадмирал Иван Петров Вариклечков е роден на 07.07.1891 г. в София. Завършва Военното училище през 1910 г. като артилерист. Участва в двете Балкански войни. През 1915 г. завършва курса за морски офицери. През Първата световна война, като член на екипажите на торпедоносците и на първата българска подводница участва в бойни походи в подкрепа на акциите на българската войска по сухопътните фронтове в Добруджа.

През 1922-1924 г. е командир на Дунавската флотилия. В продължение на една година (март 1932-март 1933) Иван Вариклечков е на специализация в различни поделения на германския военен флот.

Командва българския военен флот в годините 1933-1935 и 1937-1939 г. За период от две години (1935-1937) е флигел адютант на цар Борис ІІІ. Той е първият български морски офицер, удостоен с адмиралско звание (контраадмирал) по време на действителна военна служба.

Като командващ флота Вариклечков прави редица разработки, планове, инструкции по организацията и дейността на флота. В навечерието на Втората световна война, когато се обновява цялата българска армия Вариклечков има изключителен принос за възвръщане боеспособността на военния флот, за снабдяването му със съвременни плавателни съдове и въоръжение. При конфликта, възникнал по повод договорирането на подводници между него и военния министър, контраадмирал Иван Вариклечков проявява принципност и последователност в отстояването на интересите на България и нейните отбранителни възможности по море.

След 1944 г. за кратко е преподавател във ВВМУ. Наблюдаван от органите на Държавна сигурност и репресиран.

Коментари

Новини Варна