IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
12:00 | 12 юни 2021
Обновен: 09:55 | 19 май 2024

Регистрираха случай на марсилска треска във Варна

Заразата се предава от кърлежи

По материала работи: Ставри Таргов
Регистрираха случай на марсилска треска във Варна

Случай на марсилска треска е регистриран през седмицата във Варна. Това сочат последните данни от РЗИ в морската столица.

Марсилската треска се предава предимно от кърлежи по кучетата. Клиничните случаи показват, че във Варна заболяването протича сравнително леко, ако бъде открито навреме. Прилага се антибиотично лечение.

Атаката на паразитите се обяснява с топлото време, високата влажност и избуяването на тревите в околоблоковите пространства и градинките.  

Много е важно при ухапване от кърлеж паразитът да бъде изваден от медицинско лице. Това може да стане в манипулационната на всяка амбулатория за първична или специализирана медицинска помощ или при семейния доктор. След това е добре кърлежът да се донесе за изследване в РЗИ - Варна.

Лабораторният анализ показва от какъв вид е паразитът, но не дали е преносител на зараза. Ухапаният остава под медицинско наблюдение в продължение на 35 дни. Междувременно се следи какви симптоми ще се появят - кожни прояви, висока температура, отпадналост, главоболие, подуване на лимфните възли.

При навременна диагностика заболяванията, причинявани от кърлежи, се лекуват в почти 100% от случаите. Усложненията идват, ако инфекцията бъде сбъркана с грипоподобно състояние. Те са най-тежки при марсилската треска и могат да завършат със смърт.

Коментари

Новини Варна