IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:00 | 19 ноември 2021
Обновен: 11:36 | 23 април 2024

Събраха се: За наш ужас грипът и COVID-19 действат заедно

За хората над 65 г. ваксините са безплатни и се поставят от GP-то

По материала работи: Ставри Таргов
Събраха се: За наш ужас грипът и COVID-19 действат заедно

Във Варна зачестяват случаите, при които у пациенти се откриват едновременно COVID-19 и грипни щамове. Това съобщиха епидемиолози от РЗИ в морската столица.

Лечението е трудно и невинаги завършва с благоприятен край. Има обаче решение и то е в имунопрофилактиката, бяха категорични от РЗИ.

С Решение № 6 от 10.01.2019 г. на Министерски съвет е приета Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, 2019 – 2022 г. Една от основните и цели е чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни, навършили 65 г., да се снижи заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с грипа, както и да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения.

Грипен сезон 2021/2022 г.

Препоръки на СЗО относно състава на четиривалентните противогрипни ваксини: щамове Виктори, Камбоджа, Вашингтон и Пукет.

Какво е грип

Грипът е силно заразно заболяване. Лесно се разпространява от човек на човек. Възрастните хора са заразни около 1 ден преди и 5 дни след появата на симптомите. При децата вирусът се запазва по-дълго време в организма им заради по-слабата им имунна система. Те могат да разпространяват заболяването за по-дълъг период от време (над 10 дни).

Симптоми

Внезапна висока температура, суха кашлица, главоболие, физическа слабост, зачервено гърло, болки в мускулите и ставите. Болният от грип може да остане на легло няколко дни и обикновено е нужна седмица за възстановяване.

Общата отпадналост и слабост продължават няколко седмици. Грипът се проявява във всички възрастови групи от по-леки до тежки състояния и смърт.

Усложнения

· Бактериална пневмония - вторична проява на грипната инфекция;

· Първичната вирусна пневмония - по-рядко срещана, но води до висока смъртност;

· Други усложнения на грипа: отит, синуит, миокардит, енцефалит и менингит, влошаване на хронични заболявания като конгестивна сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, астма и диабет.

Рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и лицата с определени хронични заболявания (хронични белодробни заболявания, хронични сърдечни заболявания, хронични бъбречни заболявания, метаболитни заболявания, имуносупресия, заболявания на кръвта).

Лицата над 65 години са изложени на най-висок риск от свързаните с грипа хоспитализации и смъртност. Най-значима е заболяемостта сред тях, тъй като съпътстващите хронични състояния - рискови фактори за усложненията от грип, нарастват с възрастта.

Установено е, че в България 70 % от починалите от пневмония през последните 10 години са хора над 60 г., което на фона на прогнозираното застаряване на населението на страната очертава значителното социално значение на проблема.

В същото време имунизационният обхват с грипни ваксини е нисък, като за периода 2013- 2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61%).

Общо-профилактични мерки при повишена заболеваемост:

· избягване на контакти с болни и посещение на многолюдни места;

· избягване на простудния фактор;

· редовно проветряване и затопляне на помещенията за учене, игра, работа, спане и други;

· укрепване на организма със спорт и здравословно хранене.

Основно средство за профилактика на грип и намаляване на заболяемостта, смъртността и тежките усложнения са съвременните грипни ваксини !

Препоръчва се имунизациите да се извършват ежегодно при:

· всички, навършили 65 години, както и при възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от хронични заболявания;

· хората, живеещи в организирани колективи (специализирани институции за предоставяне на социални услуги, военни поделения, общежития и др.);

· хора с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.);

· хора, които могат да заразят високорискови пациенти (членове на семейството, персонал на лечебни, здравни и социални заведения).

Ефективност на прилаганите грипни ваксини

Разработени са безопасни и ефективни ваксини, които се прилагат повече от 60 години. Грипните вируси непрекъснато се променят, в резултат на което всяка година се появяват нови щамове, към които населението няма имунитет. Сезонните грипни ваксини са тривалентни или четиривалентни (предимно инактивирани, т.е., убити ваксини), като съдържат съответния брой щамове на грипни вируси от подтип AH3N2, AH1N1 и тип В.

При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи с 80%.

Ваксинацията е особено важна за хората с по-висок риск от сериозни усложнения, вследствие на заболяване от грип, както и за хората, които живеят или се грижат за тях.

С цел по-добра защита срещу грип, за възрастни хора с отслабена имунна система, препаратите ще са с подсилено антигенно съдържание, като антигенът е с до 4 пъти по-висока доза.

Време за извършване на имунизацията

Всички хора, навършили 65 години, здравноосигурени, желаещи да се имунизират безплатно срещу грип, трябва да се обърнат към личния си лекар. Той ще направи заявка за ваксината и ще извърши имунизацията.

Ваксинацията срещу грип се препоръчва да се извършва всяка година през есента, преди началото на епидемичния сезон. Имунитетът се формира за около 15 – 20 дни след поставяне на ваксината.

Предвидено е имунизацията с грипни ваксини да се провежда през периода октомври - декември от общопрактикуващи лекари, сключили договори по чл. 59, ал.1 от Закона за здравното осигуряване за лицата, включени в пациентската им листа.

Коментари

Новини Варна