IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:20 | 9 октомври 2022
Обновен: 13:05 | 19 април 2024

С пластмасови капачки бе спасен животът на 6-годишния Тео

Той е оцелял, благодарение на купения от кампанията кувьоз

По материала работи: Ставри Таргов
С пластмасови капачки бе спасен животът на 6-годишния Тео

Във Варна се проведе поредната мащабна акция за събиране на пластмасови капачки. Инициативата стартира преди 7 години и досега са дарени 22 кувьоза и друга апаратура на неонатологичното отделение във Варна.

Нейн вдъхновител е Владислав Николов, който днес се срещна с 6-годишния Тео. Той е едно от децата, чийто живот е бил спасен в един от дарените кувьози.

За Владислав Николов кампанията е лична кауза. За изминалите 7 години резултатът от инициативата е 216 тона капачки и 22 апаратури. Но смисълът се измерва в десетките спасени животи на недоносените бебета. И в сълзите от радост.

Това е Тео. Вече на 6 години и едно от първите бебета, спасено със закупен от кампанията кувьоз. Когато се е родил е тежал само 600 грама.

"Четири месеца прекара в този кувьоз. В началото беше само един, от ново поколение и понеже беше най-малък прекарваше повечето време там", заяви Светлана Савова, майка на Тео.

"Всички да бъдат съпричастни, защото животът е безценен и просто да правим всичко възможно, за да помагаме", допълни Красимир Мерджанов, баща на Тео.

"Сега е палавник, не се спира и все тичаме след него. Благодарение на това, че хората просто помагат, събират и даряват", каза още Светлана Савова, майка на Тео.
Вчера Тео и неговото семейство се включиха в кампанията като дарители и заедно донесоха събираните през годината капачки. За да могат и други деца да имат шанс за живот.

"По-силен от Тео няма в този момент и аз наистина се гордея с това, че във всеки един момент, в който съм страдал, обиждали са ме, наранявали са ме заради кампанията и по някакъв начин съм пренебрегвал семейството си, знам, че е имало смисъл", коментира Владислав Николов, организатор.

В кампанията вчера се включиха стотици доброволци и хиляди дарители. Тази година средствата ще отидат за закупуването на специализирана детска линейка, която ще бъде дарена на Центъра за спешна медицинска помощ в морския град и ще обслужва цяла Североизточна България.

БНТ

Коментари

Новини Варна