IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:40 | 15 март 2024
Обновен: 17:02 | 27 април 2024

Нови две образователни срещи с ученици проведоха през седмицата магистрати от Районен съд – Варна

До края на март са планирани още няколко нови срещи на съдии в учебни заведения

По материала работи: Ставри Таргов
Нови две образователни срещи с ученици проведоха през седмицата магистрати от Районен съд – Варна

Сборна група ученици от различни паралелки на V Езикова гимназия, преобладаващата част от които участници в сформирания към училището клуб „Моите права и държавните институции“, заедно с преподавателя си Петранка Костадинова, направиха поредно образователно посещение в съдебната палата и се срещнаха със съдиите Марина Георгиева от Гражданско отделение и Валентин Пушевски от Наказателно отделение.

Магистратите от  Варненския районен съд провокираха учениците да споделят своите виждания и позиции по актуални правни теми и се постараха изчерпателно да отговорят на техни конкретни питания, например относно сключването на договор за мобилни услуги, наследяването и отказа от наследство, възможностите за непълнолетни да извършват прехвърлителни сделки с имущество, наказателната и гражданска отговорност при причиняване на телесни повреди, отправяне на обиди  и много други казуси.

Те се интересуваха детайлно от способи за отстояване и защита на права чрез съда, както и от условията и възможностите за професионална реализация в правната сфера.

Паралелно с участията си в реализираната в национален мащаб образователна програма  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, магистратите от  Районен съд – Варна, продължават активно да провеждат лекторски срещи и в рамките на регионалната образователната програма „Час по правосъдие“.

Такъв учебен час при шестокласници от ОУ „Цар Симеон I“ имаха през седмицата съдиите Елена Стоилова от Гражданско отделение и Теодора Шишкова от Наказателно отделение.

Акцентът там бе поставен върху последиците от противоправни прояви, детското насилие и агресия, възпитателните мерки за деца, съдебните процедури за изслушвания в „Синя стая“, като бяха коментирани и способите за защита при домашно насилие.

Само до края на месец март са планирани още няколко нови срещи на съдии в учебни заведения и посещения на ученици в Районния съд с близо 140 подрастващи.

           

       

Коментари

Новини Варна