IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
15:51 | 16 март 2016
Обновен: 18:33 | 17 април 2024

Ще ремонтират и сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър

Проектът за реконструкция и модернизация е на стойност около 5 млн. лева

По материала работи: Златина Добрева
Ще ремонтират и сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър

След ремонта на основната сцена и фасадата на сградата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, предстои реконструкция и модернизация и на филиала. Това обяви на страницата си в социалната мрежа кметът на морската столица Иван Портних.
Тази година един от духовните символи на града чества 95 г. „Вече почти век този храм на сценичното изкуство създава и възпитава духовна красота, за която заслуга има и варненската общественост, която с голям ентусиазъм подкрепя в онова време изграждането на една от най-красивите сгради в града, проектирана от арх. Никола Лазаров. В нея през 1932 г. Общинската трупа открива новия театрален сезон с постановката “Боряна” от Йордан Йовков, дело на първия директор-режисьор Стоян Бъчваров.
През 1947 г. варненският храм на изкуствата приютява и новосъздадената опера. Днес Драматичен театър „Стоян Бъчваров”продължава да бъде един от водещите в България – с талантливо режисьорско и актьорско присъствие, с богат творчески афиш и много отличия.
Проектът за реконструкция и модернизация на филиала е на стойност около 5 млн. лева. Продължаваме обновяването на емблематичните сгради на Варна и на културните сцени в града, защото варненските творци и публика заслужават най-доброто“, се казва още в съобщението на Иван Портних.

 

Коментари

Новини Варна