IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:55 | 31 март 2016
Обновен: 11:30 | 15 април 2024

Министърът на отбраната Николай Ненчев отркри 16-срезов скенер във Военноморска болница

Новата апаратура е на стойност 330 хиляди лева

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Чаканият вече 17 години нов 16-срезов скенер бе официално открит от министъра на отбраната Николай Ненчев в Многопрофилната болница за активно лечение - Варна към Военномедицинската академия. Новата апаратура е на стойност 330 хиляди лева с ДДС – каза началникът на болницата полковник Ивайло Въжаров като допълни, че това е най-добрата цена, която може да се договори за една толкова необходима и скъпа апаратура.  Военноморската болница чества днес 67 години от създаването си. „67 години е и средната продължителност на живота според статистика на ООН. Това, че именно днес получаваме така необходимия скенер, аз считам за знаково. През тази година се очаква и нова съвременна дигитална лапароскопска апаратура" – каза още полк. Въжаров. Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха водосвет за здравето на пациентите на болницата и здравината на новата техника.

Министър Ненчев подари на здравното заведение икона на Св. Йоан Чудотворец, за да напомня за връзката с духовното. Вярвам в доброто, в хората и в себе си – каза той – като допълни, че всички сме подвластни на волята на Бог, дори и техниката.

 

По думи на полковник Ивайло Въжаров, скенерът може да се ползва за всякакви заболявания – на главата, на опорно двигателния апарат, на вътрешните органи. Право да го ползват имат всички граждани, попаднали за лечение в здравното заведение по клинична пътека. Ръководството  има идея да го ползва и за доболнично лечение. Скенерът ще се използва за диагностика на инсулти и тумори, както и за изследване на гръден кош, бели дробове и коремна област. 

 

 

Многопрофилна болница за активно лечение - Варна към Военномедицинската академия води началото си от февруари 1948 г., когато на базата на медицинския пункт на 8-ми пехотен приморски полк се формира военната болница в крайморския град. Преди 67 години се създава самостоятелна гарнизонна болница в подчинение на командването на ВМС, която от 31.03.1949 г. започва да осъществява лечебна дейност, а през 1951 г. се преименува във Военноморски госпитал – Варна. От 1989 г. Военноморска болница – Варна  влиза в състава на Военномедицинска академия, а 31 март е обявен за празник на МБАЛ-Варна. Днес МБАЛ-Варна  е отворена за всички военнослужещи и български граждани от Североизточна България.  От 2002 г . болницата  работи по договор с НЗОК, като  през  последната година оказва   болнична помощ по над 150 клинични пътеки.

 

 

В МБАЛ – Варна се намират единствените в Североизточна България клиники за лечение на остри отравяния и изгаряния, хипербарен център, модерна хирургична клиника с утвърдени конкуретни позиции в областта на миниинвазивната хирургия, многопрофилна терапевтична клиника с високо квалифицирани специалисти по всички профили на вътрешните болести. Тя е междуобластен център за Североизточна и Източна България по токсикология, термична травма и пластична хирургия. Лечебното заведение е единственото в България, извършващо диагностика и лечение на водолазните заболявания.

 

На откриването присъстваха и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Николай Петров, свещеници, медицински персонал, гости. По-късно днес  министър Ненчев ще приветства гостите на тържественото честване на годишнината на болницата, което ще се проведе във Фестивален и конгресен център - Варна.

Ели Маринова

снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна