IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
10:58 | 4 април 2016
Обновен: 08:50 | 3 май 2024

Разясняват в кампания опасността от пожари в горите

Ще бъдат обновени и информационните табели

По материала работи: Юлиян Атанасов
Разясняват в кампания опасността от пожари в горите

Разяснителна кампания за опасността от възникване на пожари започва Североизточно държавно предприятие, което стопанисва горските територии във Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Предвижда се да бъдат обновени информационните табели и да се извърши инструктаж на ползвателите и собствениците на земеделски територии за обезопасяването на горите чрез разораване и поддържане на противопожарните ивици. За изискванията, които задължително трябва да спазват, ще бъдат инструктирани и всички пчелари, билкари, гъбари и пастири. Североизточно държавно предприятие разполага с 5 специализирани високопроходими автомобила за патрулиране и първоначална атака на горските пожари. При необходимост обаче в борбата с огъня могат да бъдат включени и допълнителни превозни средства, които са комплектовани с необходимото оборудване. Противопожарните депа са в пълно съответствие с нормативните правила. Съставени са графици за дежурства на служителите в териториалните поделения, включително и през почивните и празничните дни. Гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.

 

През 2015 година на територията на Североизточно държавно предприятие са регистрирани 26 горски пожара, 16 от които са причинени от човешка небрежност. Преобладаващата част от огнените инциденти са станали през горещите летни месеци, 5 от пожарите са отчетени през ноември, а 3 през декември. Регистрираните през есенно-зимния период случаи са резултат от умишлени запалвания на изоставени площи, пасища, мери и терени със сухи треви, въпреки действащата забрана и системното санкциониране на нарушителите.

 

От началото на тази година са регистрирани два пожара, при които пламъците също са навлезли в горските територии от съседни обработваеми площи. За да се предотвратят подобни инциденти, са увеличени усилията за обособяване на противопожарни ивици между земеделските земи и горските територии.През изминалата година са изградени и поддържани 6,5 км бариерни прегради, над 106 км лесокултурни прегради, 504 км минерализовани ивици.Апелът към всички граждани е да спазват изискванията за противопожарна безопасност и да бъдат активни участници в опазването на горите и предотвратяването на пожари в тях.

Коментари

Новини Варна