IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:22 | 4 април 2016
Обновен: 09:31 | 3 май 2024

150 ученици с български корен идват на среща край Варна

Младежи от България, Украйна, Молдова, Сърбия и Македония търсят начини за включване в европейската интеграция

По материала работи: Юлиян Атанасов
150 ученици с български корен идват на среща край Варна

Какво ни прави европейци? За да дискутират и търсят отговор на този и подобни въпроси за девета поредна година във Варна ще си дадат среща 150 ученици от България и младежи с български корен от Украйна, Молдова, Сърбия и Македония.

 

„Перспективи пред младите в Европа“ е мотото на XVIII-ия международен семинар на Фондация Българска Памет, който се провежда в рамките на дългогодишната инициатива на д-р Милен Врабевски „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. Проектът цели утвърждаване на националната идентичност и активно включване на най-младите в процеса на европейската интеграция, чрез транснационално сътрудничество и мобилност на младежи от държавите-членки и от страните кандидатки за членство в Евросъюза. Целта е младежите да се запознаят с развитието на европейската идея и младежките политики за предприемачество и активен старт, които България им предоставя посредством членството си в Европейския съюз.

 

Семинарът ще бъде открит от 11.30 часа на 4 април в зала „Одесос“ на Гранд Хотел Варна с официално приветствие към участниците от президента на Република България Росен Плевнелиев.

 

Официалните гости на церемонията по откриването ще бъдат - ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев, Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел“ в България и кметът на Варна Иван Портних. Двете организации стоят зад инициативи, които дават възможност на повече млади хора да си отговорят на въпроса какво ги прави европейци, а също и зад идеята за приобщаване на граждани от други страни от Източна Европа към процеса на европейската интеграция.

 

„Стараем се да наложим тези семинари като традиция с мултиплициращ ефект – и от гледна точка на участниците, и на инвестициите, които правим във всеки един младеж. Младото поколение българи трябва да носи духа на европейската културна идентичност и същевременно да съхрани родните ни традиции и общностни устои. Убеден съм, че заедно успяваме да изграждаме чувството за собствената им стойност и да ги  мотивираме за тяхната бъдещата реализация - като изявени професионалисти и съзнателни членове на общото европейско  семейство“, казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. бе отличен за инициативата си „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ с най-високото отличие на  Европейския парламент – „Гражданин на Европа“.

 

XVIII-ия Пролетен семинар на Фондация Българска Памет ще продължи до 9 април във Варна с лекции и интерактивни занимания с акцент върху историческото наследство и националната памет, европейската културна идентичност и възможностите за мобилност и  предприемачеството за най-младите.

 

 

Коментари

Новини Варна