IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:58 | 9 април 2016
Обновен: 08:18 | 8 май 2024

Хуманитарната гимназия ще презентира България в Словакия

Учениците ще ни представят на Международен проект за солидарността

По материала работи: Юлиян Атанасов
Хуманитарната гимназия ще презентира България в Словакия

В периода от 2 до 9 април 2016 г. трима ученици от Х клас и един учител от Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ - Варна бяха на посещение в гимназия в гр. Пухов /Словакия/. Визитата е във връзка с международен проект „Мултидисциплинарен подход към солидарността“, ACES. В нея ще вземат участие и ученици от училището-партньор от Будапеща /Унгария/. Екипите ще представят забележителностите и интересни факти за страните си; ще презентират дейности, свързани със солидарността в тях и в училищата, в които се обучават, пише Moreto.net.

 

По време на работната среща учениците са показали своята съпричастност в действие –посетили са център за бездомни хора, направили са малки жестове към хора от града-домакин, участвали са в проектирането на 3D модел на виждането им за солидарност. Не на последно място са се запознали със забележителностите на Словакия.

 

В проекта учениците проучват солидарността във времето и начините на изразяването и; ще се търсят примери от обществения живот, литературата и медиите; ще се запознават със символите на солидарността; Екипите ще създават свои символи на солидарността. Учениците ще се учат на солидарност и в реалния живот чрез сътрудничество с институции за хора с увреждания или нуждаещи се.

 

Крайният продукт е 3D инсталация, която ще изразява общата загриженост и съпричастност. Тя ще бъде проектирана и изработена по време на срещите в Унгария и Словакия, където учениците от училищата-партньори ще работят в екип.

 

 

Коментари

Новини Варна