IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
15:41 | 10 април 2016
Обновен: 11:40 | 3 май 2024

Нови 6-има души пропищяха от кърлежи

Според специалистите пикът на популацията на паразитите ще е през април и май

По материала работи: Златина Добрева
Нови 6-има души пропищяха от кърлежи

6-има души са потърсили медицинска помощ след ухапване от кърлежи през миналата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Петима от тях са от морския град, 1 е от селище в областта. Според специалистите пикът на популацията на паразитите ще е през април и май. Причините са свързани с топлото и влажно време и избуялите треви в околоблоковите пространства, които „по традиция“ се косят със закъснение. Съветът на специалистите е при излети сред природата да се ходи с високи обувки и плътни дрехи. При завръщане вкъщи е задължително да се направи щателен оглед на тялото и да се извадят забитите там паразити.

 

Кърлежите могат да заразят при ухапване с лаймска болест, марсилска треска или ку-треска. Ако бъдат отстранени до 24 часа от тялото, те трудно могат да пренесат инфекцията. Най-добре е изваждането да се извърши от медицинско лице, което обикновено препоръчва и имунизация срещу тетанус. Мъртвият паразит може да се занесе за анализ в РЗИ – Варна. Определянето на вида му улеснява диагностиката и евентуалното лечение на пациента.

 

През миналата седмица във Варненска област са регистрирани 35 случая на чревни инфекции срещу 44 от предходната. Става дума за 24 ентероколита, 3 колиентеритa, 3 салмонелози, 1 вирусeн хепатит и 4 ротавирусни ентерита. Намаляват и случаите на варицела и скарлатина в детските заведения. Те са съответно 103 и 23.

 

През имунизационния кабинет на инспекцията през миналата седмица са преминали общо 44-ма души. Проведени са 40 броя имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 19 души.

 

27 души са проверили безплатно и анонимно своя ХИВ статус в специализирания кабинет на инспекцията, съобщават още от там.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна