Колко ни струва Великденската трапеза? Със сигурност повече от миналата година, а ако сметнем агнешката плешка, брашно, захар, 30 яйца, хляб, краставици, домати, репички, зелена салата и лук, картофи, масло, олио, вино и ракия – ще се спрем на 47,90 лв. Това е с около 5 – 5,5% повече от миналата година, когато подобна потребителска кошница е струвала 45,40 лв.
Цената не е фиксирана, обаче. Например, ако добавим скъп козунак (15 лв.), вече влизаме в цени от порядъка на 62 – 63 лв. Въпреки всичко, пазарът е фиксиран и повишението е съвсем минимално.
Между 5 и 6 лв. е кората яйца. На пазара ни заляха с полски, но българските са по-здрави (не се пукат при варене) и сякаш по-хубави. Козунаците са най-разнообразни: от 2 лв. (обикновен български), през 5 лв. и споменатите 15 лв. – за луксозен артикул.
На 13 лв./кг се оформи средно цената на агнешкото месо по магазините във Варна. Предлагането е на плешка, бут и дори цяло агне, като килограмът варира между 13 и 16 лв. Най-скъпи са котлетите и бута.
Традиционната зелена салата, която слагаме на трапезата, тази година е една идея по-скъпа. Маруля, репички и зелен лук са малко над 2 лв. на дребно. Зелената салата и репичките са поскъпнали най-много спрямо 2016-а – между 25 и 55%.
За сметка на това ракията и виното държат същите цени.
Разбира се, горната сметка е за скромно меню, в което обаче не липсва нищо основно за празника. При желание трапезата може сериозно да се обогати, но това вече променя и сметките.
Борис Проданов
Още по темата: 6 лв. живо тегло за агнета и ярета на пазара в Благоевград
Коментари