IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
12:00 | 16 септември 2017
Обновен: 09:14 | 30 май 2025

Лятото във Варна мина без нито едно масово хранително отравяне

Това отчитат от Българската агенция по безопасност на храните

По материала работи: Борис Проданов
Лятото във Варна мина без нито едно масово хранително отравяне

Въпреки сериозно увеличения брой туристи и рекордно високите температури, летният сезон приключи успешно без нито едно регистрирано масово хранително отравяне.


Това отчитат от Българската агенция по безопасност на храните. 

 

За периода от 2 юни до 10 септември т.г. инспекторите към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Варна, Бургас и Добрич са извършили общо над 4195 проверки, извън текущия официален контрол. 

 

Някои проверки са били съвместно с други държавни институции - Нaционална агенция по приходите, Министерство на вътрешните работи, Регионална здравна инспекция, Комисия за защита на потребителите и други.

 

В резултат на инспекциите са съставени общо 160 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 369 предписания. 

 

Общото количество на възбранените и насочени за унищожаване храни е близо 1 тон - възбранени и бракувани са 429,4 кг месо и месни заготовки, поради изтекъл срок на реализация и без маркировка, 73 кг млечни продукти с изтекъл срок на реализация и неправилно съхранение, 156 кг термично обработени заготовки без маркировка, 3 кг живи миди без етикет и документи, 97 бр. яйца, 20 кг сладолед, 25 кг рибни продукти без етикети. 270 кг орехи без документи за произход и годност.

 

Инспекторите са затворили 22 обекта. Основните причини са несъответствия в материално-техническата база, неправилно съхранение на храни, съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация - лошо хигиенно и техническо състояние в подготвителния сектор на обект за обществено хранене. 

 

Други установени несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл. 12 от Закона за храните.

 

Още по темата: Опасни храни ни дебнат от хладилника през лятото

Коментари

Новини Варна