IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
12:28 | 4 юни 2018
Обновен: 17:42 | 26 април 2024

Апаратура за всички новородени в АГ болница закупиха с капачки

Маса за първична реанимация на бебета е новата придобивка от кампанията „Аз вярвам и помагам“

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Бебешки реанимационен кът с отопление за интензивно лечение и първични грижи на новородени бе закупена и дарена от кампанията „Аз вярвам и помагам“. Придобивката е за СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна”. „Хората за пореден път доказаха своята съпричастност и гражданско съзнание в тази благотворителна акция, отбеляза пред журналисти проф. д-р Емил Ковачев, управител на болницата. Особено искам да благодаря на детските градини и училищата, където децата с голямо постоянство събираха капачки. Хора от всякакви житейски поприща показаха силна социална ангажираност.Благодаря от сърце за тази апаратура, която ще бъде в помощ на всички новородени деца. Събирането на капачки обаче има и друго голямо значение. По този начин опазваме природата и оставяме нашата грижа за идните поколения. Кампанията има голямо социално измерение и значение“ – каза още проф. Ковачев.

 

снимка: сдружение "Аз вярвам и помагам"

Започнахме с тази идея пред две години и половина само трима души – разказа ръководителя на кампанията Владислав Николов, председател на сдружение „Аз вярвам и помагам“. Вече сме повече от 500 000 души. Ние нямаме никакво финансиране, не сме обвързани с никого. Всичко събрано даряваме за медицинска апаратура в помощ на новородените. Всеки един от нас се реализира и развива в друга насока. Така сме възпитани от нашите родители - да помагаме. Началото бе през 2016 г. За толкова кратко време разбрахме, че когато се обединим, постигаме много. От началото на кампанията чухме много подигравки, обиди и директни опити да бъдем заклеймени.

 

Само преди 2 седмици ние предадохме 48 тона пластмасови капачки, които не бяха изхвърлени на боклука, а оттам - в природата. Те изпълниха своята мисия да помогнат на децата. Благодаря на всеки, дарил дори една капачка! Предадохме чрез хората 24  млн. капачки за 2,5 години. Благодарим на известните личности, които се съгласиха да застанат зад нас и да подкрепят кампанията!

 

 

Преди новата придобивка, ние направихме две много важни дарения –  за АГ болница -мобилна аспирационна система за торакален дренаж. И за отделението по неонатология в МБАЛ „Св. Анна – Варна“ - прецизен американски неонатален веноскоп, който помага на специалистите да намират по-лесно вените на малките ръчички на новородените бебета.

 

Днес, 4 юни 2018 г., ден преди деня за опазване на околната среда, ние даряваме– най-скъпата апаратура до момента - бебешки реанимационен кът с отопление за интензивно лечение на новородени. Предстои голямо дарение, което ще направим в края на годината за Родилно отделение на Окръжна болница.

 

И предишното дарение - модулна аспирационна система за пневмоторекс е много важна за неонатологичното отделение – каза д-р Снежинка Цветкова. Пневмоторексът  е сериозно животозастрашаващо състояние за новородените деца. Макар и рядко срещано, бързата и навременна реакция спасява животи. Безкрайно благодарим за предходната придобивка!Настоящата апаратура – масата за първична реанимация на новородени ще се намира в родилна зала. Тя ще бъде използвана и при бебета, родени с нарушения в дишането, сърдечната дейност на детето. Ще бъде ползвана и при първичните грижи за новороденото. Това означава на практика, че ще обслужва всички родени бебета. Тя е с източник на топлина, с възможност за аспирация. Около 15% от новородените деца се раждат с нарушени основни жизнени функции и за тях ще е много полезна новата придобивка – добави д-р Цветкова.

Ели Маринова

Снимки авторът

Четете още: Предстои мащабно предаване на капачки на 29 септември пред катедралaта във Варна

870 бебета дойдоха на света в АГ от началото на 2018 г.

 

 

Коментари

Новини Варна